De dubbelslag op de interclub van Excelsior hing na gisteren in de lucht en is na vandaag ook een feit. De mannen konden niet onderdoen voor hun vrouwelijke collega’s, maar boekten wel een ruimere overwinning. Goed voor hun zesde overwinning op rij. De Blue Army behaalde in Gentbrugge 195 punten, een slordige 22,5 punten beter dan DCLA en 28 punten beter dan OEH. Een overzicht.

Organiserende club RCG begon furieus aan de interclub in de hoogste afdeling. In het hamerslingeren zorgde Remi Malengraux voor de volle buit met een worp van 62m29. Dylan Owusu opende zijn seizoen op de 400m horden meer dan degelijk met 51”53. Vervolgens was het de beurt aan de snelle mannen op de 100m. Hierin toonde Raphael Kapenda van SMAC zich de snelste in 10”59. Andreas Vranken van DCLA finishte tweede tijdens de 100m, maar in de 200m was hij heer en meester met een chrono van 21”37.

De 800m werd gedomineerd door de Marokkaanse atleet Ayoub Sniba, die uitkomt voor SER. Sniba finishte in 1’48”19 met in zijn spoor Eliott Crestan, die zijn WK-limiet bij de junioren bevestigde met 1’48”31. Tarik Moukrime en Aaron Botterman, respectievelijk RESC en KAAG, doken eveneens onder 1’50 als derde en vierde. De 1500m was dan weer een kolfje naar de hand van Lintenaar Michael Somers, die LYRA 13 punten bezorgde in een race die gegangmaakt werd door Pierre-Antoine Balhan. Balhan volgde als tweede op 20 honderdsten van de winnaar met 3’50”19. Ali Hamdi vervolledigde de top drie en bezorgde DCLA zo 10 punten.

Michael Somers (rechts) – Foto: Peter Wagemans

Bram Ghuys had in het hoogspringen voldoende aan 2m07 om 13 punten binnen te halen voor OEH. De omstandigheden lieten een sprong over 2m18 niet toe. Hij zou later ook de 110m horden voor zijn rekening moeten binnenhalen door het uitvallen van Michael Obasuyi in het verspringen. We wensen Obasuyi, die wel de tweede plaats behaalde met een sprong van 7m40, een spoedig herstel toe. De winst in het verspringen ging zoals verwacht naar Corentin Campener, die met 7m66 het puntentotaal van RESC stevig aandikte. Leopold Kapata kwam in het hinkstapspringen tot 15m72. Niemand kwam in de buurt van de atleet van CABW.

Ben Broeders – Foto: Peter Wagemans

In het speerwerpen zorgde Arne Broeders voor de verrassing. Broeders wierp zijn speer 63m45 ver in lastige omstandigheden, waardoor zijn club DCLA luidop kon beginnen dromen van een podiumplaats. Zijn broer Ben Broeders deed uiteraard zijn duit in het puntenzakje door het polsstokspringen naar zijn hand te zetten met een sprong over 5m40. De ‘geBroeders’ waren zo samen goed voor maar liefst 26 punten voor hun Leuvense club. Meerkamper Niels Pittomvils legde voor VAC beslag op de tweede plaats met een hoopgevende 4m90.

Het kogelstoten werd een strijd tussen Philip Milanov en Matthias Quintelier, respectievelijk VAC en AVKA. Beide heren leken ook een strijd met zichzelf te voeren, aangezien ze samen goed waren voor zeven foutieve pogingen. Milanov deed uiteindelijk 5cm beter dan Quintelier met 16m63. In het discuswerpen, zowat het enige nummer met een positieve invloed van de wind, kwam Milanov tot een knappe 64m22.

Op de hoge horden haalde Dario De Borger het van Denis Hanjoul in 14”27 en bezorgde VAC zo 13 punten. Damien Broothaerts/teamkapitein van dienst bij RESC, die zich blesseerde aan de adductoren na de laatste horde, vervolledigde het podium. Op de baanronde kwam Jonathan Sacoor voor het eerst dit seizoen in actie. Sacoor, die liep alsof hij aan een gezondheidswandeling bezig was, knalde naar 46”78. Een chrono van 46”70 volstaat voor hem om naar het EK in Berlijn te mogen. Voor het WK voor junioren wordt 46”62 gevraagd. Robin Vanderbemden liep naar de tweede stek met 47”53.

Bashir Abdi maakte voor eigen publiek zijn rentree op de piste, na een geslaagd marathondebuut, tijdens de 5.000m. Samen met Simon Debognies, die net zoals Bashir opteerde om niet met spikes aan de start te komen en Dorian Boulvin werd het een aangename twaalf en een halve ronde durende tocht. Abdi maakte het zegegebaar na 14’02”29. Debognies en Boulvin volgden op een handvol seconden. Op de 3000m steeple werd het een open strijd waarin thuisloper Bert Misplon snel van start ging. Hij zou die snelle start moeten bekopen en Simon Petitjean en Francois Dupont voor zich moeten dulden aan de streep. Petitjean bezorgde RESC wederom 13 punten in een chrono van 9’12”63. De vlakke 3000m was weggelegd voor Isaac Kimeli van OEH in 8’02″02, die tot en met de laatste ronde een samenwerkend vennootschap aanging met Jeroen D’hoedtKim Ruell werd derde.

Bashir Abdi kon duidelijk nog lachen na zijn 5.000m

In de aflossingen toonden LYRA en KAAG zich respectievelijk de beste in de 4x100m en 4x400m. Lyra klokte in de “tragere” eerste reeks af na 41”54. In de tweede reeks leek SER op weg naar een snellere chrono tot het bij de tweede wissel fout liep. Robin Vanderbemden liet de stok vallen, waardoor RESC die tweede reeks won in 41”71. De 4x400m werd net zoals vorig jaar een duel tussen RESC en KAAG, weliswaar gescheiden door een reeks. Vorig jaar trokken de Brusselaars nog aan het langste eind. Vandaag toonden de jonge Gentse ploeg zich 42 honderdsten sneller met 3’16”45.

Hierboven hebben we vermeld wie mocht zegevieren, maar er waren ook verliezers. AVKA en DAMP zullen volgend jaar niet meer in de hoogste afdeling te bewonderen zijn. Voor DAMP werd het extra sneu, aangezien SMAC eveneens 106 punten scoorde, maar dankzij de winst van Nathan Kapenda op de 100m mogen ze volgend jaar opnieuw om het behoud strijden.

RFCL mag zich dan weer opmaken om volgend jaar te strijden in de hoogste afdeling. Uit Vlaamse hoek stijgt AVT. UPDATE – Maandagavond werd de uitslag van de BVV nog aangepast na een administratieve fout. Hierdoor is AVT niet langer de stijger uit Vlaamse hoek, maar wel EA. Dat het om één punt verschil gaat, maakt het voor AVT des te zuurder.

De uitslagen uit de hoogste afdeling kan u hier terugvinden.

Aarzel zeker niet om onze story op Instagram te bekijken, aangezien er heel wat beelden te zien zijn van vandaag.