In een zonnig Gentbrugge heeft het vrouwenteam van RESC/Excelsior met succes hun titel verdedigd. Zij mogen zich net als vorig jaar de sterkste club van het land noemen. Vorig jaar werd het een spannende strijd tussen grootheden RESC en CABW, maar dit jaar was het nog voor de aflossingen al duidelijk dat RESC buiten categorie was. Anne Zagré en Camille Muls waren twee sleutelfiguren.

De grootste slokkop vandaag was zonder twijfel Anne Zagré. Na een seizoen vol blessureleed, lijkt de teamkapitein van Excelsior weer stilaan de oude. Op de 100 meter was niemand opgewassen tegen de 11″95 van Zagré. Op haar vertrouwde 100 meter horden snelde Zagré naar een knappe 13″12, en opnieuw 13 punten. Eline Berings keek vanaf de zijlijn toe en zag dat het goed was. In het zog van Zagré bevestigde Angel Agwazie door opnieuw onder de EK-limiet voor junioren te lopen. Dat leverde haar club AVLO 11 punten op.

Op de overige loopnummers vertoefde Excelsior telkens mee vooraan, maar winnen lukte niet. Op de 800 meter kon Lisa Rooms na 400 meter al een bres slaan. Die voorsprong diepte ze stelselmatig verder uit en dat  werd beloond met een mooie 2’10″99 en 13 punten voor haar club OEH. Dit kunstje deed ze kort nadien gewoon over door ook de winst op de 3.000 meter te pakken. Imana Truyers, die stilaan haar blessureperiode achter zich laat, streed lang mee om de volle buit voor CABW, maar vond geen antwoord op de eindsprint van Rooms. Beiden bleven ze als enigen nipt onder de 10 minuten. Camille Muls botste op de 1500 meter dan weer op een ijzersterke Elise Vanderelst die met 4’15″96 meteen de EK-limiet voor beloften veilig stelde. Muls kwam vijf seconden later over de finish, gevolgd door Lindsey De Grande.

Camille Muls had ook een grote rol in het succes van haar club- Foto: Peter Wagemans

De halve baanronde werd een gevecht tussen Cheetahs Hanne Claes en Lucie Ferauge, die weliswaar elk in een andere reeks uitkwamen. Het was de jongste van het duo die aan het langste eind trok en zich, naast de maximale 13 punten voor CABW, ook verzekerde van het EK voor junioren. Claes klokte exact 24″00, Ferauge noteerde 23″56. Imke Vervaet verraste vervolgens op de volledige baanronde. de atlete van RCG scherpte haar PR knap aan tot 54″10, goed voor winst. Ook in het verspringen stond er geen maat op Vervaet. Niemand kwam in de buurt van haar 6m18.

Zita Goossens kon profiteren van de afwezigheid van Hanna Van Hessche in het hoogspringen. De atlete van Oudenaarde scheurde begin april haar achillespees af en kon dus onmogelijk in actie komen. Goossens verzekerde zich op 1m72 al van de 13 punten voor haar Deinze, maar wou meer. Ze deed nog enkele fraaie pogingen op 1m82, hetgeen haar een ticket naar het EK voor junioren zou opleveren. Het bleef helaas bij 1m77. Het polsstokspringen draaide uit in het voordeel van CABW. Fanny Smets klaarde de klus door als enige over 4m10 te springen. Chloé Henry en Aurélie De Ryck bleven steken op respectievelijk 3m90 en 3m80.

In het hamerslingeren waren alle ogen gericht op Vanessa Sterckendries. Met een hele knappe 66m27 deed Sterckendries haar club OEH 13 punten cadeau. Jolien Boumkwo liet het hamerslingeren aan zich voorbij gaan, maar verdedigde wel de clubkleuren van Excelsior in het kogelstoten en het discuswerpen.  Hierdoor had ook zij een groot aandeel in de overwinning van haar club. In het discuswerpen bleef het bij een vierde plek, maar in haar geliefde kogelring schoot Boumkwo wel raak. 14m52 leverde haar de winst op.

Vanessa Steckendries – Foto: Jeroen De Meyer

Allesbepalende aflossingen

Een optelsom voor de start van de aflossingen leerde dat Excelsior al quasi zegezeker was. RCG en CABW zouden nog de strijd moeten uitvechten om de overige ereplaatsen. Onderaan werd het nagelbijten voor ACME, MOHA en ASVO. CABW deed een goede zaak door op de 4×100 meter de winst te pakken, terwijl ASVO zich met een laatste plaats nog meer in de gevarenzone bracht. MOHA kon dankzij Vanderelst en Liefde Schoemaker hun puntentotaal nog aandikken met 10 punten, maar dit bleek onvoldoende om het behoud te verzekeren. ACME kon evenmin de boel rechttrekken, waardoor de twee degradatieclubs bekend waren. RESC toonde in de afsluitende discipline nogmaals hun superioriteit door makkelijk naar de winst te snellen. RCG verwees CABW naar de derde plek, wat ook de volgorde van de uiteindelijke eindstand was. Vorig jaar was OEH de beste club van Vlaanderen, maar die eer is nu weggelegd voor de organiserende club.

Over naar Sint-Niklaas waar werd gestreden voor promotie naar ere-KBAB. KAAG kroonde zich daar tot kampioen en mag volgend jaar opnieuw in de hoogste afdeling uitkomen. ACME, die het vandaag zonder sterkhouders als Louise Carton, Manon Depuydt en Axelle Dauwens moest doen, nemen hun plaats in bij ere-VAL.

In het kleine Doornik kwam Nafi Thiam voor het eerst na haar blessure in actie. Ze verdedigde er de clubkleuren van RFCL. Op de 200 meter liep ze ondanks een stevige tegenwind naar een nieuwe besttijd. Ze klokte 24″37 waardoor ze 3 honderdsten beter deed dan voordien. In het speerwerpen kwam de meerkampster tot een degelijke 52m71.

De volledige uitslag van Gentbrugge kan u hier bekijken. Het klassement is hier terug te vinden.