Gisteren werd de Diamond League van 2018 gestart met een meeting in Doha. Voor het eerst dit seizoen kwamen heel wat internationale toppers samen aan de start en dat liet zich merken aan de resultaten. Er werden acht beste wereldjaarprestaties en vijf meetingrecords genoteerd.

2018 is vooral de start van het tijdperk na Usain Bolt. Op de 200m werd gisteren wel al meteen een meetingrecord vastgesteld. De 20-jarige Amerikaan Noah Lyles won in 19″83. De baanronde staat al enkele jaren garant voor zeer snelle tijden. Steven Gardiner afkomstig van de Bahama’s won in 43″87. Die tijd was goed voor een nationaal, persoonlijk en meetingrecord. Het was ook nog eens goed voor een wereldjaarprestatie. Isaac Makwala moest vrede nemen met een derde plek.

Mutaz Essa Barshim – Foto: Tomas Sisk

Nog zo’n chrono van formaat kwam er op de 400m horden. Abderrahman Samba kan voor eigen volk duidelijk iets meer. Hij blaasde de tegenstand met 47″57 helemaal weg. Het meetingrecord, Diamond League-record, nationaal record en de beste wereldjaarprestatie staan nu op zijn naam. Hoogspringer Mutaz Barshim is nog zo iemand die het thuispubliek achter zich had staan. Het zorgde voor een mooie seizoensopener en winst in 2m40. “Ik voelde mij nog niet fit genoeg om in alle sprongen te slagen”, vertelde hij na afloop aan de organisators. “Een record was het doel vandaag, en dat blijft het ook voor het vervolg van het seizoen.” Verder viel er een volledige Duits podium in het speerwerpen op, met een verre worp van 91m78 voor Thomas Röhler, en een beste wereldjaarprestatie in het hink-stap-springen op naam van Pedro Pablo Pichardo.

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op Caster Semenya. Na de nieuwe IAAF-regels, die stellen dat hyperandrogene vrouwen hun testosteronwaarden moeten verlagen of voor een andere discipline kiezen, kwam ze even in het oog van de storm terecht. Het heeft duidelijk geen effect op haar prestaties, want ze won overtuigend de 1500m. In een spannende strijd met de Keniaanse Jepkosgei dook ze zelf voor het eerst onder de 4 minuten. Het hoeft niet te verbazen dat haar 3’59″92 ook goed was voor een beste wereldjaarprestatie.

Dafne Schippers heeft duidelijk nog wat werk aan haar start. Ze kwam in haar seizoensopener niet verder dan 11″03 en een zesde plek. De Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou profiteerde en zegevierde in een beste wereldjaarprestatie van 10″85. Op de 3000m mocht Caroline Chepkoech Kipkirui de Keniaanse hegemonie afmaken. Ze haalde het in een pittig sprintje van haar landgenote Tirop in de snelste chrono van het jaar (8’29″05).

Marie-Josée Ta Lou en Dafne Schippers -Foto: Jasper Jacobs

In het polsstokspringen en het discuswerpen werden nog twee meetingrecords vastgesteld. Sandi Morris, die haar zinnen dit jaar op het wereldrecord heeft gezet, noteerde 4m84 en verbeterde daarmee haar eigen wedstrijdrecord met één luttele centimeter. Sandra Perkovic stelde ook haar wedstrijdrecord wat verder. Haar 71m38 was ook goed voor de beste worp dit jaar en een Diamond League-record.