Het Diamond League-seizoen trok zich vrijdagavond op gang in de Qatarese hoofdstad Doha. De wind speelde een hoofdrol in de oliestaat. Dat hield Alison dos Santos niet tegen om naar een beste wereldjaarprestatie te snellen op de lage horden. Wereldkampioen Anderson Peters profiteerde dan weer van de wind door op te schuiven naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden in het speerwerpen. 

De openingsmanche van de Wanda Diamond League begon in mineur. Door de zware windstoten in het Suhaim Bin Hamad Stadion moesten de polsstokspringers hun stokken opbergen. Mondo Duplantis en Ben Broeders zijn echter niet voor niks naar Doha afgezakt. Zij krijgen vandaag namelijk een nieuwe kans, weliswaar indoor. De speerwerpers profiteerden wél van de winderige omstandigheden. Anderson Peters wierp in zijn vijfde poging voor het eerst voorbij 90 meter. Al moest het beste nog komen voor de regerende wereldkampioen. De man uit Grenada lanceerde zijn projectiel maar liefst 93m07 ver, goed voor een sprong naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden. Peters mag zich ook Noord-Amerikaans recordhouder noemen, aangezien hij beter deed dan de 91m29 van Breaux Greer. Ook Jakub Vadlejch wierp verder dan ooit. De Tsjech noteerde 90m88.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1525170498631614469

Géén snelle tijden op de 400m bij de vrouwen – mede door die stormwind – want Marileidy Paulino greep de zege in 51″20, exact twee seconden boven haar PR. Opvallend: olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo moest vrede nemen met de derde stek. Zij bleef bijna drie en een halve seconde boven haar PR. In het hoogspringen bij de mannen werd het uitkijken naar het eerste duel tussen Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim sinds hun legendarisch moment op de Olympische Spelen vorig jaar. Tamberi kende alle moeite van de wereld om over 2m20 te raken, vier centimeter later zat zijn competitie er al op. Barshim wipte over 2m30, maar de zege ging naar de wereldkampioen in zaal: Moo Sanghyeok. De Zuid-Koreaan vloog over 2m33 en zet zo de beste wereldjaarprestatie op zijn naam.

Dos Santos nu al in bloedvorm

Wie de 400m horden zegt, denkt meteen aan Karsten Warholm en Rai Benjamin. Maar dat duo zou het komende zomer wel eens knap lastig kunnen krijgen tegen de derde van de knotsgekke olympische finale vorig jaar: Alison dos Santos. Het Braziliaanse supertalent bewees dat gisteren ook in een rechtstreeks duel met Benjamin. De Amerikaan leek het te gaan halen, tot Dos Santos als een raket naar de laatste horde stoomde. Benjamin stond erbij en keek ernaar hoe de Braziliaan afklokte na 47″24, goed voor een beste wereldjaarprestatie én de op een na snelste tijd ooit in mei.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1525155268061200384

Op de hoge horden bij de vrouwen was de fotofinish nodig om uitsluitsel te brengen over wie al dan niet aan het langste eind trok. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison dook een fractie sneller naar de lijn met 12″43, gevolgd door Tobi Amusan en Britany AndersonNoah Lyles won de halve baanronde na een duel op het scherpst van de snee met zijn landgenoot Fred Kerley. Lyles klokte af na een sterke 19″72, weliswaar met een rugwind van 2,1m/s. Kerley bolde drie honderdsten later over de finish. Olympisch kampioen Andre De Grasse moest vrede nemen met de vierde stek op bijna een halve seconde van de winnaar. Werk aan de winkel dus voor de Canadees. Ook bij de vrouwen mocht een Amerikaanse atlete zegevieren. Gabrielle Thomas dook als enige onder 22 seconden met 21″98. Ze bleef Shericka Jackson en wereldkampioene Dina Asher-Smith voor.

Cheruiyot kan niet overtuigen

Timothy Cheruiyot sloot 2021 af met de zege in de Diamond League. In Doha kreeg hij een uitgelezen kans om meteen met een zege aan te knopen. Dat was buiten Abel Kipsang gerekend. De 25-jarige Keniaan, die vorig jaar nog goed was voor de zege op de KBC Nacht en intussen brons pakte op het WK indoor, maakte de wedstrijd na het uitvallen van de hazen. De jongere landgenoot van Cheruiyot leek te gaan kraken in de slotfase, maar het was Kipsang die in de laatste rechte lijn uitpakte met een versnelling om u tegen te zeggen. Cheruiyot zag Kipsang de bloemen pakken in 3’35″70. Werk aan de winkel dus bij de regerende wereldkampioen.

In de afsluitende 3.000m steeple haalde Soufiane El Bakkali zijn gram. De olympische kampioen moest wel tot het gaatje gaan. De Marokkaan had aan de finish welgeteld één honderdste overschot op de Ethiopiër Lamecha Girma in een beste wereldjaarprestatie van 8’09″66.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1525166283846733825