De Diamond League heeft zijn seizoensstart niet gemist. In de Qatarese hoofdstad werd vrijdagavond de ene na de andere wereldjaarprestatie neergezet. Daarbij staken vooral de prestaties van Sha’Carri Richardson, Kristjan Ceh en Lamecha Girma er bovenuit. Eén landgenoot maakte eveneens de trip naar Doha. Thomas Carmoy kon echter verre van overtuigen met een matige 2m15 in het hoogspringen.

Tijdens de Diamond League in Doha is Mutaz Essa Barshim de vaste publiekstrekker bij uitstek. De Qatarees en huidige wereldkampioen in het hoogspringen kwam oog in oog te staan met Thomas Carmoy. Geen van beiden kon echter meestrijden voor de winst. Carmoy slaagde er na een gelukte poging over 2m15 niet in om over 2m18 te geraken. Barshim deed het met 2m24 ruim beter, maar kwam daarbij nog niet in de buurt van de 2m32 van JuVaughn Harrison, die het nadien voor bekeken hield.

Foto: Erik Van Leeuwen

Op de sprintnummers en in het polsstokspringen was er eveneens sprake van Amerikaanse dominantie. Sha’Carri Richardson, de opvallende afwezige op het WK van vorig jaar, wervelde dankzij een knap tweede deel naar een meetingrecord en wereldjaarprestatie van 10”76 op de 100m. Op de 200m dook Fred Kerley als enige onder de 20”00. Hij maakte in de laatste 50m het verschil met 19”92 als resultaat. Rai Benjamin maakte dan weer indruk op de 400m horden. Met 47”78 bleef hij amper vier honderdsten boven zijn eigen seizoensbeste en wereldjaarprestatie. Met 4m81 torende Katie Moon, die voorheen de naam Nageotte droeg, boven de tegenstand uit in het polsstokspringen.

Jasmine Camacho-Quinn en Marileidy Paulino maakten eigenhandig een einde aan het Amerikaans overwicht door respectievelijk de 100m horden en 400m op hun naam te schrijven. De nummer vijf aller tijden op de hoge horden was overtuigend de beste met een fraaie 12”48. Paulino, de vice-olympische en wereldkampioene, liep na 50”51 over de meet.

De 3.000m bij de mannen draaide, na het afhaken van steeplespecialist Soufiane El Bakkali, uit op een Ethiopisch onderonsje. Met drie gingen ze de laatste ronde in, maar uiteindelijk was het Lamecha Girma, de wereldrecordhouder in zaal, die de handen in de lucht mocht steken. Girma stelde met 7’26”18 zowel het meetingrecord als de beste wereldjaarprestatie scherper. Selemon Barega finishte als tweede op een seconde van zijn landgenoot. In zijn eerste 3.000m ooit finishte 1500m-specialist Timothy Cheruiyot als vijfde in 7’36”72. Faith Kipyegon werd op de 1500m een pak minder onder druk gezet. Kipyegon, die vorig jaar nog op een zucht van het wereldrecord strandde, won eenvoudig in 3’58”57. De 3.000m steeple bij de dames werd gewonnen door Winfred Mutil Yavi in een beste wereldjaarprestatie van 9’04’38. Slimane Moula schreef een eerder trage 800m-race op zijn naam in 1’46”06.

Faith Kipyegon – Foto: Golazo

Kristjan Ceh zorgde nog voor een straf kunstje in het discuswerpen. De 24-jarige atleet wierp zijn discus naar een meetingrecord van 70m89, een kleine halve meter onder zijn PR. Een wereldjaarprestatie was het echter niet. De nog jongere Mykolas Alekna zette vorige week al een nog straffere afstand van exact 71m00 neer in dit prille seizoen. In het speerwerpen won Neeraj Chopra een beklijvend duel met Jakub Vadlejch. De olympische kampioen had met 88m67 amper vier centimeter bonus op Vadlejch. Pedro Pichardo tenslotte zweefde in het hinkstapspringen ei zo na voorbij de 18m. Met 17m91 kwam hij in zijn eerste wedstrijd van het seizoen al meteen in de buurt van zijn PR van 18m09.