Dylan Owusu kon de afgelopen jaren al meermaals proeven van internationale afspraken. De 20-jarige atleet uit het Gentse, gespecialiseerd in de 400m horden, liep sinds 2015 het EK en WK bij de junioren én het EK voor beloften.  Met het EK in Berlijn in het vooruitzicht mikt de hordeloper voor het eerst op een grote afspraak bij de senioren. Daarvoor zal hij 24 honderdsten beter moeten doen dan zijn PR van 50”94. Owusu brandt van ambitie. We laten hem hieronder aan het woord.

Dylan. Je maakte de overstap van Werner Vermeire naar Philip Gilson. Hoe heb je die trainerswissel en eerste indoorseizoen onder Gilson verteerd?

“Mijn eerste winter onder de leiding van Philip was zeker een winter waarover ik tevreden kan zijn. Het was in het begin uiteraard aanpassen aan de trainingsstijl en nieuwe groep. De nadruk op snelheid was voor mij verschillend, aangezien ik meer uithoudingswerk gewend was vroeger. Ik ben ook begonnen met krachttrainingen, wat eveneens een nieuwigheid was en vooral in het begin toch verre van makkelijk was. Ik ben er echter van overtuigd dat die twee aanpassingen hun vruchten zullen afwerpen in de loop van het seizoen. Ik ben er niet in geslaagd om mijn PR op de 400m in zaal te verbeteren, maar op de 60m deed ik aanzienlijk beter met 7”08. Daar kan ik me aan optrekken.”

In april trok je zoals velen naar Turkije op stage. Hoe kijk je terug op die stage?

“De stage in Turkije was een geweldige ervaring. Ik hoop dat we er volgend jaar opnieuw kunnen trainen. Het hotel, de service en de accommodatie waren top. Perfect op maat van topsporters met alles voor handen, ook voor wie alternatieve trainingen hoefde af te werken. Daar heb ik zelf ook van gebruik gemaakt door een klein euvel aan mijn scheenbeen. Qua voeding werden we er in de watten gelegd. Er was enorm veel keuze en alles werd met de grootste zorg bereid. We werden er als het ware als koningen behandeld.”

“Op trainingsvlak was het erg aangenaam, omdat ik voor het eerst in het gezelschap van hordelopers kon trainen. Dit was iets dat ik in mijn vorige trainingsgroep niet kon zeggen. Ik wil hier echter niemand voor de borst stoten, aangezien ik altijd heel goed ondersteund ben door mijn vorige trainingsgroep. De trainingen zijn heel gevarieerd met onder andere plaats voor uithouding, kracht en techniek.”

Je hebt het over die groep met specialisten op de horden. Heeft dat voor onmiddellijke gevolgen gezorgd?

“Mijn techniek is er zeker op vooruitgegaan. Dat was ergens ook wel nodig (lacht). De goede sfeer in Turkije zal daar ook wel een aandeel in hebben. De LBFA was ook aanwezig en er werd heel wat samen getraind tussen Vlamingen en Walen. Iets wat ik alleen maar kan toejuichen! Ook naast de piste was de sfeer opperbest.”

Dylan Owusu – Foto: Jasper Jacobs

Sinds 2015 heb je elke zomer al een internationale afspraak meegemaakt. Dan vermoed ik dat je ambitie is om komende zomer een gooi te doen naar een ticket voor het EK in Berlijn?

“Dat is uiteraard het hoofddoel. Ik heb het voordeel dat ik belofte ben, waardoor de limiet net dat tikkeltje meer haalbaar is. Als alles naar wens verloopt, dan zou die 50”70 geen al te groot probleem mogen vormen. Het zou een logische progressie zijn om het zo te zeggen. De afgelopen jaren behaalde ik mijn limiet telkens op de IFAM. Dit jaar ga ik er echter een vlakke 400m lopen, dus de limiet zal nog even op zich laten wachten. Ik wil echter ook op andere momenten goed presteren. Met Racing Gent wil ik op de interclub mijn duit in het puntenzakje doen, aangezien we in de hoogste afdeling van start gaan. Ik wil ook op zoek naar een eerste nationale titel bij de senioren. Qua tijd hoop ik natuurlijk eerst die limiet te behalen. Vervolgens hoop ik op een chrono van 50”50, of sneller natuurlijk…”

Wat staat er de komende weken allemaal op de planning qua wedstrijden?

“Ik loop zondag op het PK de 100m en 200m. Op 1 mei loop ik een vlakke 400m in Oordegem. Daarna ga ik nog even doortrainen. Ik begin later dan andere jaren aan het werk op de horden op aanraden van mijn trainer Philip. De interclub wordt mijn eerste race met horden. Één week later loop ik ook een 400m horden op het Vlaams kampioenschap. Ik zal naar alle waarschijnlijkheid later op het seizoen één of meerdere wedstrijden in Nederland afwerken, maar dat staat nog niet volledig vast.”

Heb je in Turkije, of ergens anders bepaalde prestaties gezien van atleten die ons het komende zomerseizoen zullen verrassen?

“De junioren op de horden zullen het ongetwijfeld schitterend doen. Michael Obasuyi, Simon Verherstraeten, Tuur Bras en Thomas Carmoy, die ook in het hoogspringen top is, zullen voor spektakel zorgen. Zij kunnen allemaal naar een ticket voor het WK voor junioren dingen. Het zal een spannende strijd worden én er zal helaas minstens één iemand uit de boot vallen. In mijn eigen club denk ik aan twee namen. Tibo De Smet kende een superwinter op de 400m en zal dat hopelijk kunnen doortrekken de komende maanden. Ik heb met grote ogen gekeken naar het debuut van Bashir Abdi op de marathon. Hij is een klasbak en ik gun hem echt een podiumplaats op het EK in Berlijn als afscheid van de piste.”

Bedankt voor je tijd Dylan en alvast veel succes!