De marathonafstand is een discipline waar de uitputtingsslag immens is, dat werd afgelopen weekend nog maar eens onderstreept. De Schot Callum Hawkins was aan de Gold Coast op weg naar de overwinning, maar stortte helemaal in op iets meer dan twee kilometer van de finish. Tot grote ergernis duurde het zelfs nog een tijd vooraleer er hulp werd aanboden.

Callum Hawkins is lang geen onbekende in de marathonwereld. Zo werd de 25-jarige langeafstandsloper vorig jaar nog vierde op het WK en liep hij zich naar een puike negende plaats op de Olympische Spelen in Rio. Op de Commonwealth Games was hij met ruime voorsprong op weg naar de overwinning.

Callum Hawkins – Foto: Wikimedia Commons

De weersomstandigheden waren loodzwaar aan de Gold Coast. De lopers moesten temperaturen van wel dertig graden kunnen verdragen, niet evident. Hawkins ging een eerste keer tegen de vlakte op iets meer dan twee kilometer van de eindstreep. Hij liep dan nog even verder om vervolgens net naast een vangrail opnieuw ten val te komen.

De supporters aan de zijlijn stonden erbij en keken ernaar terwijl Hawkins zich niet meer kan rechten zijn. Op bovenstaand videofragment is zelfs te zien dat enkele mensen hun gsm bij de hand nemen om foto’s te nemen. Ook de hulpdiensten lieten op zich wachten. Uiteindelijk werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Even later kwam het goede nieuws dat zijn gezondheid niet langer in gevaar is. De overwinning op de marathon was zo voor de Australiër Michael Shelley.