Het is geen late aprilgrap. Christian Taylor, zowel de huidige wereldkampioen, als de huidige olympische kampioen in het hinkstapspringen, liep afgelopen weekend twee keer een baanronde. Individueel opende hij zaterdag zijn seizoen met 45”48. Zondag was hij goed voor een split van 44”84. De 400m is geen onbekende afstand voor de 27-jarige Amerikaan. In 2014 liep hij namelijk al naar 45″17, wat nog steeds zijn PR is. Als van hem afhangt, dan komt hij deze zomer nog in actie in een race waarin de broers Borlée ook in de startblokken kruipen. Een opmerkelijk verhaal.

Christian Taylor zette zijn PR niet zomaar neer in 2014. Het was een jaar zonder grote kampioenschappen tijdens de zomer voor de Amerikaanse atleten. Iets dat slechts om de vier jaar het geval is, aangezien er om de twee jaar wereldkampioenschappen en om de vier jaar Olympische Spelen worden gehouden. Dat is in 2018 opnieuw het geval, waardoor heel wat atleten het over een andere boeg gooien.

Onder hen Christian Taylor. Hij moet nog 28 jaar oud worden, maar heeft wel al drie wereldtitels en twee Olympische titels op zak in het hinkstapspringen. Bovendien is hij met zijn hink, stap en sprong van 18m21 de tweede performer aller tijden na de Brit Jonathan Edwards. Taylor blinkt tevens uit in sprintnummers en het verspringen, met respectievelijk 20″70 op de 200m en 8m19 in het verspringen. De baanronde draagt hij echter nauw aan het hart. Net daarom beloofde hij vorig jaar al om in 2018 het hinkstapspringen te combineren met de 400m. Zijn grote voorliefde voor aflossingswedstrijden kan hij tijdens de 4x400m botvieren. In 2014 won hij namelijk met de VS de 4x400m op het WK aflossingen op de Bahamas.

Taylor: “Ik droom ervan om tegen de Borlées te lopen”

Afgelopen weekend begon hij aan zijn seizoen voor eigen volk in Florida. Zaterdag liep hij naar een knappe chrono van 45″48. Zondag deed hij met een splittijd van 44″84 minstens even goed. Redenen te meer om hem te pakken te krijgen voor enkele quotes.

“Als ik aan België denk, dan denk ik meteen aan de schitterende Memorial Van Damme. De sfeer is er elke keer opnieuw ongelooflijk. Ik zou zelfs durven zeggen dat het een unicum is over de hele wereld. België heeft op vlak van de 400m en 4x400m natuurlijk een traditie opgebouwd het afgelopen decennium. Daarvoor heeft de familie Borlée grotendeels gezorgd. Ik zou het zalig, maar ook een hele eer vinden om tegen de broers uit te komen in een baanronde. Ze lijken echt beresterk te zijn, om nog maar te zwijgen van hoe geniaal het is dat ze als broers zo vaak samen kunnen lopen. Ze gaan al lang mee op de afstand, wat niet voor velen is weggelegd. Hopelijk lukt het de komende zomer eens om in dezelfde race van start te gaan”, aldus een laaiend enthousiaste Taylor.

Dus Kevin, Jonathan en Dylan? Nemen jullie de handschoen op?