Soufiane Bouchikhi en Lander Tijgat hebben op het Europees kampioenschap veldlopen in Slowakije bewezen dat het Belgisch veldloopniveau erg hoog ligt. Bouchikhi kwam als vijfde over de finish, kort gevolgd door de 34-jarige Tijtgat, die dertiende werd. De overwinning ging naar de Keniaanse Turk Kaan Kigen Özbilen.

Lander Tijtgat – Foto: Jeroen De Meyer

Bouchikhi en Tijtgat liepen van bij de start attent mee voorin tot een eerste versnelling werd geplaatst en de kopgroep opgesplitst werd. Bouchikhi hield goed stand in de eerste groep, terwijl Tijtgat zijn plaats vond in de tweede groep. Bouchiki was dan niet meer weg te krijgen uit de top zes en Tijtgat kreeg zelfs even uitzicht op een plaats in de top tien. Vooraan werd het tempo nog verder opgekrikt onder commando van de Brit Andrew Butchart en de besproken Spanjaard Adel Mechaal. Bouchikhi moest hen, samen met de Turk Kaan Kigen Özbilen, al snel laten gaan. In de laatste ronde leek het nog even of de winnaar van Mol en Roeselare nog terugkwam op Butchart, die toen in derde positie liep, maar dat lukte niet. In de laatste kilometer kreeg Bouchikhi het dan nog moeilijk, waardoor hij de Fransman Hassan Chandi nog moest laten voorgaan. De atleet van RFC Luik werd zo knap vijfde. Niet ver achter Bouchikhi verkocht Lander Tijtgat zijn huid duur: hij beet door en finishte heel knap als dertiende. Daarmee doet hij een pak beter dan vier jaar geleden in Belgrado, toen hij 43ste werd.

Vooraan vochten Kigen en Mechaal het uit voor het goud. Kigen trok uiteindelijk aan het langste eind, voor Mechaal en Butchart.

Wat als… België een team had?

De hamvraag blijft uiteraard: ‘Wat als België een team had gestuurd bij de senioren mannen?’. In het landenklassement won Turkije met 17 punten, voor Spanje (20 punten) en Groot-Brittannië (35 punten). Dat wil zeggen dat België nog een man nodig had in de top vijftien om het brons te pakken. Frankrijk en Ierland vervolledigden de top vijf met respectievelijk 56 en 58 punten. Met een extra Belgische senior in de top dertig, waren we dus ook zeker van een plaats in de top vijf in het landenklassement.