Spektakel verzekerd tijdens de CrossCup in Roeselare. Daar heeft Michael Somers op majestueuze wijze de overwinning gepakt op de lange cross. Hij heeft zo zijn ticket verzilverd voor het EK in Dublin. Isaac Kimeli kon zijn favorietenrol niet waarmaken, maar werd nog nipt tweede. Nicolaï Saké vervolledigt verrassend het podium. Voor lander Tijtgat werd het een afscheid in mineur. De atleet van ALVA verloor zijn spike en stond voor een onmogelijke inhaalrace.

In de derde manche van de CrossCup in Roeselare was het vandaag een waar spektakel. Rond het Schierveldestadion ploeterden de deelnemers door de modder. Van start tot finish was het voor iedereen afzien. Topfavoriet Isaac Kimeli werd na het startsignaal meteen op sleeptouw genomen door Lander Tijtgat, die in de beginfase het tempo verzorgde op dit loodzwaar parcours. Mannen zoals Michael Somers, Lahsene Bouchikhi en Ruben Querinjean volgden kort daarop.

Halfweg de tweede ronde werd Tijtgat, die bovendien aan zijn allerlaatste wedstrijd op eigen bodem bezig was, onvrijwillig aangetikt door Kimeli. Tijtgat verloor daardoor niet alleen zijn spike, maar ook de kans op een afscheid in stijl én een eventueel EK-ticket. Door dit spijtig voorval kwam Kimeli aan de leiding, waarna hij geleidelijk aan een kloof verder uitdiepte.

Richting de laatste ronde leek alles goed te gaan voor Kimeli, maar in de slotfase kwam de OEH-atleet de man met de hamer tegen. Een unieke kans voor Somers om de achterstand op Kimeli goed te maken. En met succes, in de laatste paar honderd meter nam Somers de leiding en liet hij Kimeli ruim achter zich. Richting de finish had Somers zelfs genoeg tijd om het publiek te begroeten en te genieten van zijn overwinning. Kimeli moest uiteindelijk nog sprinten voor de tweede plaats want plots was daar ook Nicolaï Saké, de verrassende nummer drie.

Querinjean viel net naast het podium, maar zal door zijn Luxemburgse nationaliteit ons land sowieso niet vertegenwoordigen op het EK. Daardoor maakt outsider Pieter-Jan Hannes, die vijfde werd, toch nog kans op een EK-ticket. Tijtgat strandde in zijn laatste thuiswedstrijd uiteindelijk op een dertiende plaats. 

Foto: David PIntens voor CrossCup

Ruben Querinjean boekt zege bij beloften, Marco Vanderpoorten eerste landgenoot

In de wedstrijd voor de beloften pakte de Luxemburger Ruben Querinjean de zege, al was het voor de plaatsjes op het EK vooral belangrijk wat er achter hem gebeurde. Marco Vanderpoorten was de eerste landgenoot en volgde op een kleine halve minuut van Querinjean. Guillaume Grimard volgde kort daarop als derde op een handvol seconden. Arnaud Collard en Ward Leunckens volgden beiden op amper vijftien seconden van Vanderpoorten.

Mathis Lievens wint thriller bij junioren

In de juniorenrace werd er tot op de meet gestreden. Uiteindelijk was het Mathis Lievens die bijzonder nipt als eerste over de finish kwam. De VAC-atleet hield één luttele seconde over op Wout LouagieKobe Van Rie en Noah Konteh volgden op respectievelijk twaalf en achttien seconden waardoor hun EK-droom nog steeds levendig is.