Renée Eykens heeft het nog maar eens geflikt. Op het EK voor beloften in Bydgoszcz snelde onze landgenote op een geniale manier naar het goud. Eykens bewees in het verleden al dat ze op kampioenschappen nooit vergeten mag worden, maar haar prestatie van vandaag is héél straf. De Ijslandse Hinriksdottir leek vooraf onklopbaar. Daar bracht de Belgische echter verandering in.

“Ik herinner me de race eerlijk gezegd niet meer zo goed. Ik wist dat ik Anita zou moeten volgen om kans te maken op een medaille. Ik ben er zeker van dat Anita sterker was vandaag. Ik ben de slimste dan zeker? De wind is hier verraderlijk. Dat had ik na de reeksen al door. Ik heb me niet laten opjagen en heb alles uit de kast gehaald om haar te remonteren in de laatste rechte lijn. Het was een potige wedstrijd. Ik heb op hielen gestaan en iedereen heeft armen moeten gebruiken. Zo gaat dat nu eenmaal op een kampioenschap. Lief kan je hier niet zijn”, hijgde een uitzinnige Eykens uit.

“Dit komt zo onverwacht. Ik kan het absoluut nog niet geloven. Een medaille was al zot geweest gezien mijn seizoen, maar dit had ik niet durven dromen. Een feestje is wel op zijn plaats nu”, aldus nieuwe Europese kampioene bij de beloften.

Het is bovendien opmerkelijk dat Eykens net zoals in 2015 bij de junioren topfavoriete Hinriksdottir te snel af is. Onze landgenote wordt stilaan het zwarte beest van de sympathieke Ijslandse.