Simon Debognies heeft een zilveren medaille behaald op de 5.000m op het EK voor beloften. Debognies kwam na een extreem tactische race op medaillekoers te liggen in de razendsnelle laatste ronde. Het leek er even naar uit in de laatste rechte lijn dat onze landgenoot naar de Europese titel liep, maar toen kwam de Italiaan Crippa als een duivel uit een doosje voorbij de Belg. De eindtijd van 14’14.28 was van weinig belang.

Het was een ontzettend spannende 5.000m waarin de favorieten zeker geen energie durfden verspillen. Bijgevolg namen mindere goden Nyzhnyk en Gressier het commando in handen. De laatste ronde werd verschroeiend snel. De nummers één en twee van de 10.000m, Carlos Mayo en Amanal Petros, namen het pak op sleeptouw in die slotronde. Debognies volgde als derde en ging met de finish in zicht naar de leiding. Het zag er heel erg goed uit tot Crippa kwam opzetten. Maar liefst vijf atleten finishten binnen de seconden in deze 5.000m. Wat de spankracht nog maar eens benadrukt.

Het zilver blijft echter schitterend voor onze landgenoot die zich op die manier nog maar eens bewijst op een kampioenschap. Voor Debognies is het zijn tweede individuele zilveren medaille op een EK. In 2015 mocht hij bij de junioren met dezelfde kleur naar België terugkeren.