Louise Carton is er op haar tweede 5.000m van het jaar niet in geslaagd om zich te verzekeren van een WK-ticket. Op de Diamond League-meeting in Rome bleef het voor de Belgische veldloopkampioene bij 15’48″94, ruim boven haar besttijd (15’23″82) die ze twee jaar geleden in Heusden-Zolder neerzette. Voor een startbewijs op het WK deze zomer in Londen ligt de limiet vast op 15’22″00.

Carton vertrok aan een mooi tempo, maar dieper in de wedstrijd kreeg ze het heel lastig. Haar uiteindelijke chrono van 15’48”94 valt dan ook zwaar tegen. Net als Nijmegen blokkeerde het lichaam plotseling. “Het enige wat ik kan bedenken, is dat mijn last aan de rug ook voor een zwaar gevoel in de benen zorgt, maar daar ben ik niet zeker van,” aldus een ontgoochelde Louise op atletiek.be.“Ik zal nu alles medisch moeten laten checken. Ik blijf wel dankbaar dat ik de kans kreeg om hier te lopen, dat smaakt naar meer. Ik blijf ook optimistisch. Mijn voorbereiding is nooit zo goed geweest, en dat kan nu zeker niet verloren zijn.”

In diezelfde wedstrijd maakte winnares Hellen Obiri een overweldigende indruk. Met 14’18″37 tekende de Keniaanse voor een nationaal record en de op zeven na snelste 5.000 meter in de geschiedenis.