Mondo Duplantis heeft zichzelf meer dan ooit in de geschiedenisboeken gesprongen. De jonge Zweed vloog op de Diamond League in Rome namelijk over 6m15, één centimeter beter dan de beste prestatie aller tijden in openlucht van Sergey Bubka. Daardoor is Duplantis de beste polsstokspringer in zaal (6m18) én in openlucht. De wereldrecordhouder ging in Rome in zijn eerste poging over 6m00, om vervolgens heel nipt 6m15 te missen in zijn eerste poging. Daarna lukte het duidelijk wel, met terechte ontlading als gevolg. Eerder had onze landgenoot Ben Broeders al het BR aangescherpt in dezelfde competitie.

Mondo Duplantis moet nog altijd 21 jaar worden op 10 november, maar de Zweed mag zich nu al de beste polsstokspringer aller tijden noemen met zowel 6m15 in openlucht als 6m18 in zaal. Duplantis klaarde na weken met sprongen over zes meter de klus op de Diamond League in Rome. Mister ‘Born to Fly’ begon zijn competitie op 5m45 en bleef vervolgens foutloos tot 5m85, waar hij één extra poging nodig had. Daarna ging de lat naar zes meter, waarop hij meteen raak schoot. De logische optie was om vervolgens de lat naar 6m15 te brengen. Dat gebeurde ook, gevolgd door een bijzonder nipte eerste poging. De lat protesteerde echter, maar er was nog veel marge.

Een gelijkaardig verhaal kwam er niet in de legendarische tweede poging, waarin Duplantis met bijzonder veel overschot de klus klaarde. Hij deed één centimeter beter dan de 6m14 van Sergey Bubka in 1994. Duplantis mag zich op z’n 20ste de beste polsstokspringer aller tijden noemen. De Zweed kan zich de komende jaren focussen op het bij elkaar sprokkelen van titels op grote kampioenschappen.