Drie Belgen verschijnen vanavond aan de start van het Golden Gala Pietro Mennea, de laatste Diamond League op Europese bodem van het bijzondere atletiekjaar 2020. In het Stadio Olimpico in Rome doet Ben Broeders een gooi naar het BR in het polsstokspringen. Claire Orcel en Isaac Kimeli willen zich op hun beurt bewijzen in het hoogspringen en de 3.000m. Daarnaast wordt het uitkijken naar grote sterren zoals Mondo Duplantis, Karsten Warholm en Elaine Thompson-Herah.

Het Stadio Olimpico in Rome is vanavond het toneel voor de laatste Diamond League op Europese bodem in 2020. Ben Broeders is de regelmaat zelve de afgelopen weken, maar wil nog één uitschieter alvorens hij zijn zomerseizoen volgende week in Doha afsluit. In Rome kan hij opnieuw op stevige concurrentie rekenen om richting een verbetering van zijn BR in openlucht (5m76) te springen. Voormalig wereldrecordhouder in zaal Renaud Lavillenie, vorig weekend goed voor 5m80 op de Franse kampioenschappen, maakt zijn opwachting in de Italiaanse hoofdstad. Brits recordhouder Harry Coppell maakte een slechte beurt op de ISTAF in Berlijn en wil zich dus ongetwijfeld bewijzen in Rome. Mondo Duplantis vloog afgelopen zomer al over 6m07, maar had het op de persconferentie wel over een interessant onderwerp.

“Karsten Warholm en ik spraken in Berlijn nog over hoe bijzonder het is dat we telkens zo dicht in de buurt van records komen en mensen achteraf vragen of we teleurgesteld zijn, of moeten zijn. Iedereen verwacht héél veel van ons, waardoor er ook telkens enorm veel druk ontstaat. Het feit dat we telkens richting WR’s ‘moeten’ springen of lopen, helpt ons eigenlijk niet vooruit. In mijn geval staat winnen voorop, daarna pas gaat het over zo hoog mogelijk springen. Mijn vorm zit zeker goed en ik voel dat ik me boven zes meter meer en meer comfortabel voel, dus het wordt leuk morgen”, aldus Duplantis, die het meetingrecord van Sergey Bubka van 5m94 in zijn vizier heeft.

Armand ‘Mondo’ Duplantis – Foto: Quinten Lafort

Claire Orcel gaat in het hoogspringen bij de vrouwen op zoek naar een sprong over 1m90. Voorlopig moet de WK-finaliste het stellen met 1m88, nadat ze haar seizoen pas eind augustus kon begonnen na een enkelblessure. Aan de concurrentie zal het in Rome alvast niet liggen. De Australische Nicola McDermott en het Oekraïense duo Yuliya LevchenkoYaroslava Mahuchikh sprongen de afgelopen weken geregeld richting 2m00. Op de lage horden is het logischerwijs uitkijken naar Karsten Warholm, die zondag op de ISTAF in Berlijn met 47″08 de derde chrono uit zijn carrière noteerde. De Noor wil zich net zoals Duplantis niet focussen op records, omdat het dan telkens een grotere opgave wordt om aan de verwachtingen van het grote publiek te voldoen. Bij de vrouwen kan Femke Bol haar onwaarschijnlijke zomer in schoonheid afsluiten door een tweede overwinning in een Diamond League-meeting op zak te steken. Bol was dinsdag in het Zwitserse Bellinzona nog goed voor 54″33 op haar geliefkoosde 400m horden. Nadine Visser hoopt net zoals haar landgenote een mooie einde aan haar seizoen te breien op de hoge horden. De Nederlandse specialiste op de 100m horden moest de voorbije maanden in 13 races slechts één keer iemand voor zich dulden.

Isaac Kimeli – Foto: Quinten Lafort

Isaac Kimeli is de derde en laatste Belg die in actie komt in Rome. Kimeli krijgt een uitgelezen kans om zich te bewijzen op de 3.000m in bijzonder mooi gezelschap. Zijn PR van 7’57″77 lijkt daardoor alvast aan vernieuwing toe, zeker omdat Jakob Ingebrigtsen aan de start verschijnt. Ingebrigtsen opteerde voor het laatst voor die afstand in 2017. Het PR van de Noor bedraagt 8’00″01, waardoor het vooral uitkijken wordt naar wat voor een hap hij uit die tijd kan nemen. De Oegandees Jacob Kiplimo, vorige week in Ostrava nog goed voor een duik onder 12’50 op 5.000m, moet de Europese recordhouder op 1500m naar een snelle tijd stuwen. De eerste kilometer wordt normaliter afgelegd in 2’30, waardoor het tweede deel van de race sneller zal moeten verlopen, wil Ingebrigtsen het besmeurde ER van Mohammed Mourhit (7’26″62) benaderen. Daarnaast kan het een leuke strijd van de Lage Landen worden tussen Kimeli, die 7’48″60 nodig heeft om in de top tien aller tijden te belanden, en man in vorm Mike Foppen.

Laura Muir – Foto: Golazo

Het niveau op de 800m bij de vrouwen in Europa ligt bijzonder hoog. Dat werd dinsdag in Bellinzona nog maar eens bewezen, met maar liefst vier atletes onder 1’59. Het kwartet van Bellinzona verschijnt op uitzondering van Selina Büchel ook aan de start in Rome. Laura Muir vervangt die laatste, waardoor het een uitermate interessante strijd kan worden. De vraag is vooral of Muir de 1’58″10 van Hedda Hynne kan benaderen. Jemma Reekie en Lore Hoffmann zijn dan weer de gevaarlijke outsiders. Elaine Thompson-Herah heeft de oversteek naar Europa gemaakt voor één wedstrijd. De olympische kampioene op de 100m had normaliter een drukkere planning, maar door een probleem met haar reisvisum kon de Jamaicaanse pas deze week afreizen. Met een seizoensbeste van 10″88 zal ze seizoensrevelatie Ajla Del Ponte het vuur aan de schenen leggen. Bij de mannen wordt het uitkijken naar wat de Zuid-Afrikaan Akani Simbine waard is tegen thuislopers Filippo Tortu en Marcell Jacobs.