Elise Vanderelst heeft zich op de Diamond League in het Italiaanse Firenze verzekerd van een ticket naar de Olympische Spelen. Vanderelst knalde op de 1500m naar 4’02″63, ruim onder het BR van Veerle Dejaeghere (4’05″05) én ook duidelijk sneller dan de 4’04″20 die nodig was voor de Spelen. Vanderelst won afgelopen winter het EK in zaal op de 1500m. Sifan Hassan was goed voor de zege in Firenze dankzij een beste wereldjaarprestatie van 3’53″63. 

Elise Vanderelst mag zich na vandaag zonder twijfel de beste 1500m-loopster uit de Belgische atletiekgeschiedenis noemen. Vanderelst kwam in Firenze aan de start van de 1500m met een duidelijk doel voor ogen: 4’04″20, oftewel de chrono die nodig is om rechtstreeks naar de Olympische Spelen afgevaardigd te worden. Klaarde de Europese kampioene in zaal die klus, dan mocht ze zich ook meteen de snelste landgenote ooit op de 1500m noemen. Het 19 jaar oude BR van Veerle Dejaghere bedroeg namelijk tot vandaag 4’05″05.

Vanderelst ging relatief behouden van start en verspilde geen onnodige krachten in de aanvangsfase, waarin Sifan Hassan en Faith Kipyegon het verschroeiende tempo van de hazen volgden. Ook de Britse Laura Muir haakte haar wagonnetje aan voorin. Er ontstond logischerwijs een tweede groepje met daarin Vanderelst. Hassan leek in de slotronde strijdend ten onder te gaan, maar de Nederlandse hield sterk stand. Met 3’53″63 knalde ze naar een ruime verbetering van de beste wereldjaarprestatie en het meetingrecord. Kipyegon, die dé favoriete voor het goud lijkt in Tokio omdat Hassan normaliter de 5.000m en 10.000m combineert, dook wel voor het eerst onder 3’54 met 3’53″91. Muir benaderde met 3’55″59 haar PR tot op 37 honderdsten.

In het tweede groepje kon Vanderelst zich optrekken aan atletes zoals Gabriela DeBues-Stafford en Winnie Nanyondo. De Belgische recordhoudster in zaal op de 1500m snelde dankzij een sterke slotronde naar een fenomenale chrono van 4’02″63. Naast een stevige verbetering van het BR levert het haar ook een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen op. De afgelopen weken liet Vanderelst uitschijnen zich te focussen op de World Ranking, om zo een selectie af te dwingen. Daar hoeft de kersverse Belgische recordhoudster in openlucht zich geen zorgen meer over te maken. Met haar nieuwe recordtijd is ze de vierde Europese performer van het moment.