Ashton Eaton is de laatste jaren outstanding op de tienkamp. Dus leek het de Amerikaan gepast om in 2014 zijn pijlen even op een ander nummer te leggen. Eaton, wereldrecordhouder op de tienkamp, wil zich in een jaar zonder groot kampioenschap toeleggen op de 400m horden.

Eaton is regerend Olympisch- en wereldkampioen op de tienkamp en hoeft zich bijgevolg niet te kwalificeren voor het WK 2015 in het Chinese Beijing. “We kunnen het ons dus wel permitteren om de belasting even te verleggen”, klinkt zijn coach Harry Marra. “Ashton heeft een goede baanronde én zijn hordentechniek is vrij OK, dus was de keuze snel gemaakt.”

De 400m horden zelf is geen onderdeel van de decathlon. Toch is het geen verloren werk, aldus Marra. “Die baanronde met hindernissen zal hem scherpen voor zijn 400m en 1500m op de tienkamp. Bovendien mag je niet onderschatten wat een belasting het is om constant op alle nummers te werken. Even uit de sleur en focussen op één nummer zal hem zowel fysiek als mentaal deugd doen. Uiteraard zullen we af en toe nog werken op bijvoorbeeld de werpnummers, maar het verschuift alvast naar de achtergrond.”

Eaton heeft een persoonlijke beste staan van 45″64 op de 400m en 13″35 op de 110m horden. In theorie moet de meest complete atleet van de wereld in staat zijn zich ook bij de elite op de 400m horden te scharen. “Ik wil geen voorspellingen doen”, zegt zijn coach voorzichtig. “Maar hij zal zeker niet ver van de finale op de Amerikaanse kampioenschappen zitten.”

Ashton Eaton is getrouwd met de Canadese Brianne Theisen-Eaton, de zilveren medailliste op de zevenkamp op het laatste WK. Theisen-Eaton deelt dezelfde coach met haar echtgenoot, maar voor haar zit er geen sabatjaar in. Voor de Canadese staan in 2014 immers de Commonwealth Games op de agenda.

 

Hierboven vind je de video van Eaton zijn 400m op het WK in Moskou. Hieronder zie je hem op de 110m horden.