Meerkamper Ashton Eaton komt op 8 juni naar Hengelo. De Olympisch en wereldkampioen komt uit op de 400 meter horden. Verder starten vijf landgenoten op de FBK Games.

De naam van Eaton is de meest bijzondere op een lijst van in totaal 181 atleten die vandaag in het FBK-Stadion is gepresenteerd. Ashton Eaton is de beste meerkamper van dit moment. Hij is de Olympisch kampioen van Londen, de huidige wereldkampioen outdoor op de tienkamp en hij heeft dezelfde titel op de zevenkamp indoor. Bovendien heeft de atleet uit Portland de wereldrecords op zowel de tien- (9039 punten) als de zevenkamp (6645 punten). Dit jaar focust hij zich voornamelijk op de 400 meter horden.

Directeur Hans Kloosterman is zeer verheugd met de komst van de Amerikaan: ‘Ashton Eaton is misschien wel de beste atleet aller tijden. Dat het Nederlandse publiek hem in Hengelo kan bewonderen is een unieke kans’.

Met de komst van Eaton staat het aantal Olympische kampioenen dat in Hengelo meedoet op zes: Lavillenie (polshoog, 2012 Londen), Harting (discus, 2012), Rutherford (ver, 2012), Malachowski (discus, 2008 Beijing), Saladino (ver, 2008) en Eaton dus (meerkamp, 2012) . Daarnaast komen drie wereld- en vier Europese kampioenen in actie. De AA Drink FBK-Games zet daarmee het sterkste deelnemersveld neer van de laatste jaren.

Onder leiding van kopman Churandy Martina en kopvrouw Dafne Schippers maakt de Nederlandse atletiek een prachtige ontwikkeling door. Maar liefst 32 Nederlandse atleten staan dan ook aan de start van de 33e editie van de AA Drink FBK-Games. Naast de eerder genoemde Martina en Schippers zijn dat onder andere Ignisious Gaisah (zilver WK 2013), Eelco Sintnicolaas (Europees kampioen indoor zevenkamp en tienkamp <23) en het snelle 1500 meter-trio Sifan Hassan, Susan Kuijken en Maureen Koster.

Voor België komen 5 atleten aan de start. Bashir Abdi zette al scherpe PR’s op de 5000 en 10.000m en probeert het in Hengelo op de 3000m. Sara Aerts en Eline Berings vechten het uit op de 100m horden. Jan Van Den Broeck start op zijn vertrouwde dubbele baanronde. Philip Milanov kijkt in het discus kampioenen Robert Harting en Piotr Malachowski in de ogen.

De volledige startlijsten raadpleegt u hier.