Na de individuele tegenvallers en de geweldige 4×400 meter willen de broers Borlée vrijdag op de AG Insurance Memorial Van Damme nog een laatste keer alles geven. Zoals zowat iedere andere atleet deden ze het na Rio even rustig aan, maar toch is de Memorial voor hen een belangrijke afspraak. Dylan is vrijdag nog de meest ambitieuze van de drie broers en denkt zelfs aan een persoonlijk record, Jonathan wil gewoon nog een laatste keer alles geven en Kevin ondervindt nog steeds last van de voet en is onzeker.

Op een persconferentie deze namiddag in Brussel blikten de drie broers Borlée nog eens terug op de Spelen, en keken ze vooruit naar vrijdag. Kevin beet de spits af. “De pijn is er nog steeds en zal er blijven zolang ik niet rust. Ik heb vorige week weer een week niet gelopen, en dan afgelopen weekend nog eens getest. Ik doe er alles voor om klaar te geraken. De Memorial is voor iedere Belg ongelofelijk, en tegen mijn broers is het helemaal geweldig.” Dat hij er zin in heeft was duidelijk, maar of hij al honderd procent zeker was van deelname liet hij in eerste instantie wat in het midden. Toen er doorgevraagd werd kwam er meer duidelijkheid: “Ik ben niet helemaal zeker. Ik ga geen gekke risico’s nemen en moet het dag per dag bekijken. Morgen zal ik alweer meer weten. Het positieve is dat mijn blessure niet verergert en er ook geen operatie nodig is. Ik moet gewoon rusten en de hele voet terug in balans krijgen.

Dylan, die door een blessure nog niet veel in actie kwam dit seizoen, is nog hongerig voor de wedstrijd op de Heizel vrijdag. “Ik liep tot nu toe elk jaar één seconde sneller op de Memorial.” Dat was dan wel met een kwinkslag, maar Dylan voelt zich nog niet helemaal leeg. “Waarom zou een persoonlijk record niet kunnen vrijdag?.” De jongste van de drie had spijt dat hij dit jaar in de individuele 400 meter zijn beste niveau nog niet kon laten zien. “Ik had echt meer verwacht, maar was wel goed in de 4×400. De chrono in Rio sprak voor zich, denk ik. Individueel wil en kan ik veel sneller de komende jaren.

Echt uitgesproken ambities heeft Belgisch recordhouder Jonathan Borlée vrijdag niet, maar voor het thuispubliek wil hij wel nog eens het volle pond geven. Hij keek vooral met heel veel goesting naar de komende jaren uit, en liet duidelijk verstaan dat we nog niet van hem af zijn. “In de aflossing wordt het echt nog héél leuk de komende jaren. Ik liep er ook sterk dit jaar. Individueel was ik slecht. We kunnen nóg sneller. We hebben tien jaar non stop keihard getraind en de 400 meter is zwaar, maar ik moet niet nadenken op de vraag of het plezier er nog is. Ik heb echt zin om er nog eens vier jaar in te vliegen. We moeten eerst wel even volledig uitrusten en volgend jaar wat andere afstanden lopen bij wijze van afwisseling.