Het kogelstoten vormt dit jaar het buitenbeentje van de Memorial Van Damme, aangezien het een dag vroeger plaatsvindt dan de andere disciplines. De Grote Markt in Brussel is daarvoor the place to be. Onze Belgische Jolien Boumkwo mag zich daar meten met de absolute wereldtop. Een unieke ervaring op een unieke locatie. “Er zullen alvast heel wat van mijn vrienden aanwezig zijn.”

Dag Jolien, in april vertelde je ons dat je even alles op de atletiek ging zetten. Je plaatste je voor het EK en verbeterde het Belgische record op het kogelstoten en het hamerslingeren. Missie geslaagd?

“Zeer zeker. Het hoofddoel dit jaar was het EK in Amsterdam halen, en dat is mij gelukt. Ik hield ook de olympische limieten in de gaten maar daar voldeed ik jammer genoeg niet aan. Donderdag wordt het seizoen afgesloten en kan de riem er alvast even af. Het is een lange zomer geweest. Ook al heb ik het na het EK iets rustiger aangepakt op training, je blijft wel in dat ritme zitten.”

Op het EK zelf verliep het iets minder vlot en kon je je niet plaatsen voor de finale. Heeft dat nog lang door je hoofd gespookt achteraf?

“Nadat ik de finale van het kogelstoten heb gezien kon ik het allemaal wel relativeren. Ik heb er dus niet zo lang over nagedacht. Met 16m66 zette ik er op dat moment mijn 3de beste prestatie neer. Het is jammer dat het net niet gelukt is, maar globaal gezien ben ik zeker tevreden met dit Europees kampioenschap.”

De Memorial! Kogelstoten op de Grote Markt in Brussel! Wat verwacht je zelf van de omstandigheden en de competitie op zich?

Jolien Boumkwo - Foto: Tomas Sisk
Jolien Boumkwo – Foto: Tomas Sisk

“Van de competitie op zich verwacht ik een top 5-prestatie. Het is echt wel het einde van het seizoen hé. Ik denk dat dit vooral een ervaring is die ik niet snel opnieuw zal meemaken. Wat de omstandigheden betreft: de toegang op de Grote Markt in Brussel is gratis dus ik hoop op veel volk. De mensen die weinig van atletiek kennen, kunnen dit nu eens meemaken van op de eerste rij. Heel wat van mijn vrienden zullen er aanwezig zijn en dat maakt het wel extra leuk! Ook het feit dat ik Valerie Adams en co aan het werk zal kunnen zien maakt dit wel speciaal.”

De finale van het kogelstoten vindt een dag vroeger plaats dan de échte Memorial Van Damme. Zijn er bepaalde disciplines of atleten waar je naar uitkijkt vrijdag?

“Discuswerper Philip Milanov! Het is altijd uitkijken naar zijn prestaties. Ook Nafi Thiam bij het hoogspringen wordt iets om van dichtbij te volgen. Ik denk dat veel atleten hun seizoen zullen afsluiten in schoonheid. En als het wat minder gaat, dan denk ik niet dat iemand hun dat kwalijk zal nemen. De prestatie van Axelle Dauwens gaat hopelijk ook goed meevallen. Het is een goeie atlete en ik weet dat ze veel waard is op de 400 meter horden.”