Om half 10 plaatselijke tijd stonden Veerle Dejaeghere, Manuela Soccol en Els Rens klaar voor hun olympische marathon. Het weer speelde vandaag een grote rol. Het was de eerste dag dat het echt warm was in Rio, en daardoor moesten de marathonlopers zich aanpassen. Rustig starten om op het einde goed op te schuiven was dus aangewezen voor onze Belgische dames.

De 43-jarige Dejaeghere had vooraf ongeveer de 65ste tijd staan van alle deelnemers. De andere twee Belgen stonden nog iets verder. Na vijf kilometer kwam Veerle Dejaeghere door op de 110de plaats na 18’46”. Manuela Soccol volgde in haar zog. Els Rens kwam met 19’28” nog later door, op de 139ste positie. Een behouden start, zoals ze het gisteren al voorspelden.

Veel veranderde er daarna niet. Els Rens en Manuela Soccol hadden duidelijk het juiste tempo gevonden en bleven rond die plaats circuleren. Een persoonlijk record lopen was in deze omstandigheden dan ook zeer moeilijk. Veerle Dejaeghere schoof wel al wat plaatsjes op en liet het groepje met onder meer Soccol achter zich. Halfweg stond Dejaeghere zo al op een 84ste plaats, in 1u19:01. Ondertussen hadden al heel wat lopers opgegeven, onder meer de Portugese Sara Moreira, of kregen ze een inzinking door de hitte. Drinken was dus de boodschap! Soccol kwam door op positie 105 na 1u20:26. Els Rens ging iets voor halfweg wat plaatsen stijgen nestelde zich op positie 123.

Een trend die ook bij de andere Belgische loopsters te zien was. Al was Veerle Dejaeghere, goed voor haar derde Olympische Spelen, op het einde wel heel erg sterk. Op zo’n 12 kilometer van de finish stond ze nog 70ste, maar toen moest het moeilijkste deel van het parcours nog komen. Met enkele slinkse bochten en heel wat stukken bergop kwam haar ervaring als veldloopster duidelijk van pas. Ze kwam dankzij haar inhaalrace als 47ste over de meet in 2u37:39. Een zeer sterke prestatie in toch wel zware omstandigheden. Manuela Soccol en ook Els Rens deden het voortreffelijk en eindigden respectievelijk als 74ste, in 2u44:18, en 84ste, in 2u45:52 in hun eerste internationaal kampioenschap.

Kenia met het goud

De overwinning ging met 2u24:04 naar de Keniaanse Jemima Jelagat Sumgong. Zij was op het einde sterker dan Kirwa uit Bahrein en wereldkampioene Dibaba uit Ethiopië. Tsegaye, eveneens van Ethiopië, had dit jaar de snelste marathon laten optekenen, maar moest vandaag vrede nemen met de ondankbare vierde plek. Opvallend was de vijfde plaats voor Mazuronak. De Wit-Russische deed enkele jaren geleden nog aan snelwandelen maar deed nu als loopster mee met de internationale top!