Jochem Vermeulen heeft een lastige periode achter de rug. De atleet van AC Kapellen maakte het vorig jaar waar door een Belgisch record neer te zetten en als tiende te finishen op het WK voor scholieren op de 1500m. Deze zomer liep het in de voorbereiding al mis. Een stressfractuur aan het heiligbeen zorgde ervoor dat de 18-jarige Vermeulen verwezen werd tot een lange revalidatie. Maar na maanden afzien is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

“Tijdens de laatste training voor ik op stage vertrok, voelde ik plots een stekende pijn tijdens het lopen”, steekt Jochem van wal. “In Portugal zelf ondervond ik geen verbetering. Ik startte dus met aquajogging en stabilisatieoefeningen samen met Maarten Kersten, die toen ook geblesseerd was.”

Om een ernstige blessure uit te sluiten, stond er na de stage een botscan gepland. Jammer genoeg bracht die het slechte nieuws van een stressfractuur aan het heiligbeen. “Ik werd gedoemd tot twee keer zes weken revalidatie en enkel alternatief trainen. Dat was niet goed voor de moraal, ik had echt mijn zinnen gezet op het WK voor junioren deze zomer.”

Jochem Vermeulene - Foto: Peter Wagemans
Jochem Vermeulene – Foto: Peter Wagemans

“Na 12 weken sukkelen mocht ik eindelijk terug lopen. Ik ben nu begonnen met mijn wintervoorbereiding. Wedstrijden staan er dit seizoen niet meer op de kalender, al kan het wel eens zijn dat ik aan de start sta om mijn vorderingen te meten. De focus ligt nu voornamelijk op de volgende zomer, waar er nog mooie doelen zijn.”

En daarmee lijkt een einde te komen aan een zware periode voor Jochem Vermeulen. “Het was zeker een mentale beproeving. Maar doorheen deze 12 weken heb ik ook heel veel geleerd, en ben ik sterker geworden.” Binnenkort komt trainingsmaatje Renée Eykens aan de start van de olympische 800 meter in Rio. “Ik ging tijdens mijn revalidatie geregeld langs bij de piste. Ik heb ze elke week aan het werk gezien. Ze zal zeker lopen voor wat ze waard zijn, en ik denk dat we straffe dingen gaan zien! Ik hoop vooral dat ze ervan geniet en mooie herinneringen mee naar huis brengt.”