Pieter-Jan Hannes kwam vanavond in actie op de mijl bij de Bislett Games in Oslo. Vorig jaar liep hij daar zijn Belgisch record. Vandaag moest hij er in een behoorlijk snelle race opnieuw snel af en bleef steken op 3’58”53. Zijn Belgisch record staat zeven seconden scherper. De winst in de ‘Dream Mile’ was voor Asbel Kiprop in 3’51”48, de snelste chrono van het jaar.

Het was na ongeveer 800 meter dat Pieter-Jan Hannes in Oslo de rol moest lossen. Eens gelost kon hij net als afgelopen weekend zijn tempo moeilijk vasthouden, en kwam ver achter de concurrentie over de meet. Hij kwam aan de 1500 meter door in 3’40″32, en bleef daarmee nog een eind boven het EK-minimum van 3’38”54. Voor de Spelen heeft hij zijn ticket wel al op zak. Er resten nog iets meer dan twee maanden om de olympische vorm te pakken te krijgen. Hannes had nog twee weken om zich te plaatsen, maar hij liet na de race bij werkgever Atletiek Vlaanderen weten geen jacht meer te maken op het EK-minimum en dus Amsterdam te laten schieten. Hij zet nu alles op Rio. “Er komt geen plan B. Als ik naar het EK ga, is het om voor de medailles mee te doen. Ik heb geen zin om in Amsterdam gewoon deel te nemen en naast het podium te vallen.”

De uitblinker van de avond werd Dafne Schippers. In een rechtsreeks duel met de nummer twee van het afgelopen WK Elaine Thompson snelde ze naar de zege in een beste wereldjaarprestatie van 21″93. Ze liet de concurrentie meer dan zeven tienden achter zich.

De mijl bij de vrouwen leverde eveneens een beste wereldjaarprestatie op. De Keniaanse Faith Kipyegon haalde het in 4’18”60. In het kogelstoten bij de mannen ging de tweede plaats naar de Poolse rijzende ster in de werperswereld, Konrad Bukowiecki. Zijn 21m14 betekende een wereldrecord voor juniores. In het speerwerpen bij de mannen kwam er ook een beste wereldjaarprestatie: de Duitser Thomas Rohler kwam tot 89m30.

 

 

De koersen van Hannes en Schippers kan u hieronder bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=c9TGhDXx__4

 

https://www.youtube.com/watch?v=db4gsDsnRNw