Simon Debognies heeft er een tripje naar Hamburg opzitten om snel te vergeten. In zijn debuutmarathon aasde de 26-jarige atleet op het olympisch minima van 2u08:10, maar daar kwam hij niet bij in de buurt. Na een perfecte doorkomsttijd halfweg van 1u04, begon de maag plots op te spelen bij de debutant. Debognies besloot dan ook om na 35 kilometer de handdoek in de ring te gooien. Richard Ringer, het trainingsmaatje van Debognies, slaagde wel in de opzet met 2u08:08. De winst ging naar Bernard Koech met 2u04:09. 

Simon Debognies mikte meteen hoog voor zijn allereerste marathon. Na een uitstekende voorbereiding en dito resultaten op verschillende wegwedstrijden, besloot Debognies van start te gaan op het tempo voor de olympische limiet. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team kwam zo terecht in het groepje van zijn leermeester en tevens Europees kampioen Richard Ringer.

De twee poulains van Tim Moriau vonden elkaar en weken de eerste 21 kilometer niet van elkaars zijde. Met een doorkomsttijd van 1u04:04 lag hun groep, die op dat moment nog uit zo’n tien atleten bestond, perfect op koers om onder de beoogde 2u08:10 te duiken. Debognies kon nog vier kilometer lang aanpikken, maar daarna kreeg onze landgenoot te kampen met maagklachten en moest hij lossen. Het was meteen einde verhaal voor de debutant van OEH. Debognies moest zelfs de kant opzoeken om over te geven en besloot na 35 kilometer zijn lijdensweg te beëindigen. De snelste landgenoot in Hamburg was zo Joris Keppens. De AVLO-atleet kreeg het in het slot echter ook bijzonder zwaar en viel na een doorkomsttijd halfweg van 1u05:08 uiteindelijk terug naar 2u17:07, ruim twee minuten boven zijn PR.

Ringer slaagde wel in zijn opzet van de dag. De thuisloper hield aan de finish twee seconden bonus over op de olympische limiet. Met 2u08:08 finishte hij uiteindelijk als zesde. De winst in Hamburg ging naar de Keniaan Bernard Koech die met 2u04:09 net niet onder de 2u04 bleef. Bij de vrouwen won Dorcas Tuitoek in 2u20:09.