Jos Hermens weet van geen ophouden. Ook na zijn 66ste plant de flamboyante Nederlandse atletenmanager nog een tijdje door te gaan. Dat Hermens in zijn 30 jaar als manager intussen heel wat ervaring op en naast de piste heeft opgebouwd mag duidelijk zijn.

Haile Gebrselassie
Haile Gebrselassie

Gisteren vierde Hermens een feestje in het Nederlandse Papendal, waar ook IAAF-topman Sebastian Coe graag even tijd voor maakte. Hermens, voormalig afstandsloper en houder van het werelduurrecord, begeleidde tot vandaag ruim duizend atleten, die samen zomaar even 73 medailles op Olympische Spelen en 418 medailles op WK’s wonnen en 71 wereldrecords braken. Het meeste faam vergaarde hij met de Ethiopiër Haile Gebrselassie. Toch zijn er ook nog enkele “gaten” in zijn palmares. “Dat we Dafne Schippers, de grootste Nederlandse atlete van dit moment, niet onder contract hebben doet pijn”, geeft Hermens zelf toe. “Maar gelukkig hebben we wel Sifan Hassan.”

Ook over de vele recente dopinggevallen heeft Hermens uiteraard een mening. Dat we in de jaren negentig met z’n allen de andere kant opkeken toen we geconfronteerd werden met doping, bijvoorbeeld. “Ik was misschien naïef, maar doping hoorde er voordien een beetje bij”, klinkt het. “Niet dat ik er actief aan heb meegedaan, absoluut niet, maar het werd in zekere zin geaccepteerd. Je dacht hooguit: die prestatie is wel heel bijzonder.”

Lees meer op nrc.nl

Een foto van Jos Hermens uit de oude doos - Foto: Hans Peters
Een foto van Jos Hermens uit de oude doos – Foto: Hans Peters