Dit weekend kunnen we eindelijk het winterseizoen afsluiten. Met traditioneel het BK veldlopen als laatste wedstrijd staat er weliswaar nog een zeer belangrijke strijd op het menu. Als u denkt dat alles al gezegd en geschreven was over het veldloopseizoen 2015-2016, bent u duidelijk verkeerd. Zondag komen we in Wachtebeke te weten wie er zich een jaar lang Belgisch veldloopkampioen mag noemen, wie er de Joker+ CrossCup op zijn naam schrijft én wie er de slotmanche binnenrijft. Kortom, het beste werd voor het laatste bewaard. Om u voor te bereiden op deze belangrijke dag geven we u twee voorbeschouwingen. Vandaag zijn de mannen (lange én korte cross) aan de beurt, gisteren kreeg u al de vrouwen.

Lange cross

Kan Jeroen D'hoedt na zijn succes in 2014 opnieuw met de zege aanknopen? - Foto: Tomas Sisk
Kan Jeroen D’hoedt na zijn succes in 2014 opnieuw met de zege aanknopen? – Foto: Tomas Sisk

De wedstrijd van zondag bij de mannen wordt er ongetwijfeld weer eentje om vingers en duimen van af te likken. In 2014, bij de eerste keer in Wachtebeke, was er het bloedstollend duel tussen Bashir Abdi en Jeroen D’hoedt. Vorig jaar kregen we een prachtige strijd van een zestal. De respectievelijke winnaars Jeroen D’hoedt en Isaac Kimeli lijken opnieuw de topfavorieten. In onze poll, waarop u nog steeds kan stemmen, staat D’hoedt ruimschoots aan de leiding. Dat heeft hij te danken aan zijn indrukwekkende prestaties in Brussel, Hannuit en Rotselaar. Titelverdediger Kimeli tankte in Dour wel vertrouwen door met een tweede plaats D’hoedt voor te blijven. Thomas De Bock was in Dour de sterkste, maar treft in Wachtebeke met het verwachte mooie weer waarschijnlijk een omloop die hem niet helemaal ligt. Hij komt hoe dan ook in aanmerking voor het podium. Dat doet ook Bashir Abdi, die je bij redelijke temperaturen nooit kan afschrijven. Als hij zich honderd procent in zijn sas voelt doet hij zelfs mee om de titel. Naast het genoemde viertal is er nog een kransje van lopers die in een superdag voor de plaatsen drie tot en met vijf in aanmerking moeten komen. Op basis van het hele seizoen denken we in eerste instantie aan Yannick Michiels, Kim Ruell, Dries Basemans en Steven Casteele. Bij hun zeer schaarse passages in het Belgische veld maakten deze winter ook Abdelhadi El Hachimi en Jean-Pierre Weerts een bijzonder sterke indruk.

Korte cross

De korte veldloop kan zowaar nog spannender worden dan de lange. Ze bracht al heel wat spanning deze winter en kende met Wesley De Kerpel, Ali Hamdi, Ismael Debjani, Simon Debognies en Dieter Kersten dan ook al vijf keer een verschillende naam als sterkte landgenoot. De verschillen aan de meet zijn ook telkens zeer klein. De Kerpel is er helaas niet bij door een blessure. Op basis van de laatste manches mogen we een duel verwachten tussen de zeer jonge beloften Simon Debognies en Dieter Kersten. Onze lezers (dat zijn jullie!) denken daar anders over. In onze poll staat Michaël Somers zowaar op kop. We houden dus rekening met hem. Dat doen we ook met Debjani en Hamdi, die beiden over zo’n sterk eindschot beschikken dat niemand er mee naar de meet wil. Verder mogen ook Sam Valgaeren, Robin Hendrix en Pieterjan De Bosscher zeker niet uit het oog worden verloren voor het podium. Voor de dagzege behoort ook de Marokkaanse Kortijkzaan Abdellah Dacha bij de topfavorieten.