Louise Carton heeft zich opnieuw tot nationaal veldloopkampioene gekroond. De atlete van ACME hield er de spanning voor twee ronden in, maar koos daarna het hazenpad. Na Carton werd het een spannende strijd om de tweede en derde plaats tussen Stéphanie Barnes, Sofie Van Accom en Imana Truyers. De snelle benen van Van Accom haalden het uiteindelijk van Barnes en Truyers. Die laatste mocht wel het podium op van het BK, aangezien Barnes nog altijd de Engelse nationaliteit bezit.

Carton kon haar derde titel op rij halen, maar besloot niet met haar krachten te woekeren en het commando aan de andere atletes over te laten. In het tweede wedstrijddeel ging de 22-jarige atlete resoluut naar de leiding om deze positie niet meer af te staan. Aan de finish had Carton ruim de tijd om het publiek te groeten en om rustig uit te bollen en het zegegebaar te maken, waarbij drie vingers de naar boven wezen.

Stéphanie Barnes kampeerde net als de afgelopen manches op de tweede plaats, maar voelde bij het ingaan van de laatste ronde de hete adem in de nek van Van Accom en Truyers. Truyers deed er alles aan om Van Accom los te gooien, maar de snelle benen van Van Accom hielden stand en Truyers eindigde als vierde na Van Accom en Barnes. De vijfde plaats was weggelegd voor Hanna Vandenbussche.

Van Hese haalt bovenhand bij beloften

Charlotte Van Hese van AVLO werd Belgisch kampioene bij de beloften. De 21-jarige atlete werd in de eindklassering zevende en hield zo Astrid Verhoeven en Jolien De Schaepmeester bij de beloften af.

Korte cross: Vangansbeke haalt het makkelijk

Er bleek niemand opgewassen tegen Zenobie Vangansbeke tijdens de korte veldloop. De atlete van ACME haalde het voor Evy Pieters van HAC en Kaat Vermeulen van ACHL.