Dit weekend kunnen we dan eindelijk het winterseizoen afsluiten. Met traditioneel het BK veldlopen als laatste wedstrijd staat er weliswaar nog een zeer belangrijke strijd op het menu. Als u denkt dat alles al gezegd en geschreven was over het veldloopseizoen 2015-2016 dan bent u duidelijk verkeerd. Zondag komen we in Wachtebeke te weten wie er zich een jaar lang Belgisch veldloopkampioen mag noemen, wie er de Joker+ CrossCup op zijn naam schrijft en wie er de slotmanche binnenrijft. Kortom, het beste werd voor het laatste bewaard. Om u voor te bereiden op deze belangrijke dag geven we u twee voorbeschouwingen. Vandaag zijn de vrouwen (lange én korte cross) aan de beurt, morgen kan u de mannen verwachten.

Lange cross

We kunnen er niet omheen. Alleen pech kan haar van een tweede Belgische titel houden. Jawel, we hebben het uiteraard over Louise Carton. De atlete van ACME bouwde dit seizoen voort op dat van vorig jaar. Ze werd Europees veldloopkampioene bij de beloften, heeft een straat voorsprong in het klassement van de Joker+ Crosscup, en was in elke manche de beste Belgische atlete. Zelfs onze poll geeft het aan: Louise Carton wint zondag het BK veldlopen.

Veerle Dejaeghere - Foto: Tomas Sisk
Veerle Dejaeghere – Foto: Tomas Sisk

Voor het zilver grijpen we naar Veerle Dejaeghere. Zij verschoof vorig jaar haar focus succesvol naar de marathon, maar is duidelijk nog niet weg te denken uit het veldloopcircuit. De derde plaats houden we het liefst nog open. Zowel Imana Truyers als Julie Van De Velde, Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom maken kans op het brons. Al kunnen er op het allicht zware parcours in Wachtebeke altijd verrassingen uit de bus komen. Kijk maar naar de CC-manche van afgelopen zondag, waar Astrid Verhoeven en Zenobie Vangansbeke een zeer sterke indruk nalieten.

Korte cross

Op de korte cross geen uitgesproken favoriete. Aangezien deze discipline in het jaar maar weinig gelopen is het moeilijk om een juiste voorspelling te maken. Vorig jaar kwam Yentl Vandenberghe tot een vijfde plek in Wachtebeke. In Dour vorige week won ze zelfs het pleit op de korte cross. Die combinatie maakt van haar een geduchte kandidate voor de Belgische titel. Al mag je  Renée Eykens niet vergeten. Zij maakte na haar voetblessure een geslaagde rentree in Essen en is klaar voor een pittige strijd. Ook Lisa Rooms is een grote troef voor het goud. Zij heeft reeds een goede winter gehad en werd in december 51ste op het EK veldlopen bij de junioren.

Denkt u ook dat Louise Carton de gouden medaille gaat winnen? Of zorgt er toch iemand voor de verrassing? En wat met de korte cross bij vrouwen, wie verschijnt er daar op de voorposten? Stem hier via onze poll op uw favorieten voor de Belgische veldlooptitels.