Binnen 3 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. Vandaag aan de beurt: Guillem Pennewaert. De atleet van USBW was vorig jaar bij de scholieren een heel jaar lang niet te kloppen. Ook dit jaar, bij de juniores, toonde hij zich al erg sterk. In Dour afgelopen zondag was hij zelfs de beste.

In 2015 werd je Belgisch crosskampioen. Hoe heb je dat toen beleefd?

“Ik won vorig jaar inderdaad bij de scholieren, en dat was een onvergetelijke ervaring. Ik had me heel serieus voorbereid met de hulp van mijn trainer Serge Thomas. Ik kon niets mooier dromen dan aan mijn goed seizoen nog een Belgische titel toe te voegen. Ik was echt heel tevreden met deze beloning.”

Hoe is deze winter tot nog toe verlopen?

“Omdat ik nu bij de juniores uitkom is dit seizoen wat moeilijker verlopen. Het algemeen niveau ligt hoger en ik kom tegen atleten van één en zelfs twee jaar ouder uit. Maar ik heb toch het beste van mezelf kunnen geven en ik sta tweede in het klassement van de CrossCup. Ik deed het een paar keer heel slecht et hou zo wat wroeging over wat betreft enkele wedstrijden, zoals Rotselaar (waar hij ‘pas’ vierde Belg werd), maar ben ik ben toch al tevreden met wat ik al heb laten zien. Maar ik weet dat ik beter kan!”

Denk je ook dit jaar kampioen te kunnen worden?

“Natuurlijk hoop ik ook dit jaar te winnen. Het is de grootste uitdaging waar ik al voor heb gestaan tot nu toe.”

Werk je specifiek naar het BK toe?

“Ik heb me voorbereid op het BK met trainingen die duidelijk zwaarder waren dan gewoonlijk, maar steeds zonder te overdrijven en zonder mijn grenzen te overschrijden. Ik heb lange en korte trainingen op de piste gecombineerd met uithoudingstraining.”

Wat zijn je andere doelen dit jaar?

“Ik wil in de zomer mijn tijden in de 1500(4’04”04) en 3000(8’46”36) meter verbeteren. Ik denk namelijk veel sneller te kunnen dan de tijden die ik nu heb staan. Ik zou ook graag wat langer proberen, een 5000 meter bijvoorbeeld, om eens te kijken wat ik op die afstand kan.”