In Wachtebeke worden komende zondag de Belgische titels in de cross verdeeld. Het is voor velen de laatste wedstrijd richting zomer, maar verre van een onbelangrijke. Wie wordt voor een jaar lang Belgisch kampioen veldlopen en wie schrijft de Crosscup op zijn naam? Het zijn vragen waar u zondag eindelijk een antwoord op krijgt.

Lange cross vrouwen

Beginnen doen we, zoals het hoort in een week waar we Internationale Vrouwendag vieren, met de vrouwen. Louise Carton toonde deze winter opnieuw haar suprematie en wordt naar alle waarschijnlijkheid voor de derde keer op een rij nationaal veldloopkampioene. Er is in die categorie dan ook geen twijfel wie dit jaar de Crosscup wint. Komende zondag zal ze wellicht de Britse Stephanie Barnes meekrijgen, al maakt zij uiteraard geen aanspraak op de Belgische driekleur.

Foto: Peter Wagemans

Voor de ereplaatsen zijn er wel twijfels. Sofie Van Accom, Imana Truyers en Hanna Vandenbussche maken het meeste kans om het podium te vervolledigen. Benieuwd wie de zware omloop het beste zal liggen. Truyers heeft alvast het mentale voordeel dat ze vorig jaar haar twee dichtste concurrentes achter zich kon houden. Sofie Van Accom teert dan weer op de positieve feiten dat ze deze winter slechts één keer geen tweede Belgische was. Ook met Ferahiwat Gamachu Tulu wordt best rekening gehouden. Bij de beloften vrouwen is het vooral uitkijken naar Charlotte Van Hese na het afzeggen van Lisa Rooms. De atlete van OEH kampte deze winter met steken in de zij en komt daarom niet in actie.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Louise Carton

** Sofie Van Accom, Imana Truyers, Hanna Vandenbussche

* Ferahiwat Gamacha Tulu, Charlotte Van Hese

Korte cross vrouwen

Op de korte cross bij de vrouwen komen in onze poll vooral de namen Zenobie Vangansbeke en Yentl Vandenberghe naar voren. Vangansbeke komt na een knieblessure opnieuw in actie. Naar haar vorm is het voorlopig gissen, maar ze zal alvast strijdvaardig aan de start verschijnen. Vandenberghe nam deze winter heel wat korte crossen voor haar rekening en misschien kan ze die ervaring in haar voordeel doen uitdraaien.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Zenobie Vanganbeke, Yentl Vandenberghe

Lange cross mannen

Op naar de mannen dan! Soufiane Bouchikhi kwam deze week op de proppen met het nieuws zondag toch te starten. Na een operatie aan de schouder is het ook bij hem gissen naar de vorm, al zal hij hoe dan ook zinnen op een revanche na de nipte nederlaag in Rotselaar. Ook Jeroen D’hoedt trekt zondag opnieuw zijn veldloopspikes aan. Hij kwam dinsdag terug van een stage in de Verenigde Staten. “Een Belgische veldlooptitel is misschien wel de mooiste Belgische titel”, om het met zijn woorden te zeggen. En een titel verdedigen, dat doe je altijd met hand en tand.

Kan Dame Tasama meteen zijn eerste Belgische titel bemachtigen? – Foto: Tomas Sisk

Dame Tasama is dan weer een naam die vaak vergeten wordt. Hij is sedert kort Belg geworden en heeft volledig zijn zinnen gezet op deze wedstrijd. Topfavoriet Isaac Kimeli zal het komende zondag niet onder de markt hebben, maar ook bij hem kunnen we spreken van een revanche. Vorig jaar verloor hij het brons op de meet tegen een spurtende Kim Ruell. Om de eindzege in het klassement te mislopen zouden er zondag al heel wat zaken moeten tegenzitten. Bij de beloften is het vooral uitkijken naar een tweestrijd tussen Dieter Kersten en Simon Debognies.

Update zaterdag (16u00): Jeroen D’hoedt en Dame Tasama zullen niet aan de start verschijnen. D’hoedt kampt met een lichte knieblessure, Tasama heeft de goede vorm nog niet te pakken.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Isaac Kimeli

** Soufiane Bouchikhi

* Dieter Kersten, Simon Debognies

Korte cross mannen

Ismael Debjani – Foto: Tomas Sisk

Ook voor deze categorie grijpen we even terug naar onze poll. Ismael Debjani lijkt het daar makkelijk te gaan halen. Ook in het klassement staat hij aan de leiding. Twee weken geleden in Dour moest hij wel de overwinning laten aan Ali Hamdi. Robin Hendrix maakte begin februari in Rotselaar zijn comeback met een schitterende tweede plaats. Die vorm is allicht alleen maar beter geworden, wat er voor zorgt dat hij ook dit weekend een geduchte kandidaat voor goud is.

De favorieten van Atletieknieuws:

*** Ismael Debjani

** Ali Hamdi

* Robin Hendrix