Binnen 12 dagen staat met het BK in Wachtebeke de hoogmis van het Belgische veldlopen op het menu. Om samen met u al een beetje in de BK-sfeer te komen, blikken we met alle jeugdkampioenen van vorig jaar zowel even terug als vooruit. Welke herinneringen roept de wedstrijd van vorig jaar op en wat mogen we dit jaar van de jonge titelverdedigers verwachten? Uiteraard komt niet iedereen in dezelfde categorie uit als vorig jaar. We beginnen met cadet Louis Vandermessen van CABW, die in het Franse Rijsel woont. Hij won deze winter zowat alles wat er te winnen viel, en verbeterde ook twee nationale records op de indoorpiste.

In 2015 werd je Belgisch kampioen cross. Hoe heb je dat toen beleefd?

“Eigenlijk was ik vooral verbaasd toen ik Belgisch kampioen werd. Twee weken tevoren in Dour was ik tweede van mijn geboortejaar en voelde ik me niet goed. Ik kwam terug na een zware griep. Maar in Wachtebeke verliep alles perfect: ik was hersteld en was echt heel tevreden met mijn eerste Belgische veldlooptitel.”

Hoe is deze winter tot nu toe voor jou verlopen?

“Het was een ideaal seizoen omdat ik geen enkele keer ziek ben geworden. Mijn trainingen zijn dus ideaal verlopen en ik heb op vlak van uithouding goede progressie kunnen maken. Ik had me als doel gesteld om het Belgisch indoorrecord van de 1000m te verbeteren, wat lukte. Daarnaast heb ik ook dat van de 1500m kunnen verbeteren. Wat de crossen betreft heb ik vooral in Frankrijk gelopen, waar ik het interregionaal kampioenschap won van Nord-Pas-de-Calais, Champagne-Ardenne en Picardië. Voor het Frans kampioenschap ben ik nog te jong.”

Denk je ook dit jaar Belgisch kampioen te kunnen worden?

“Ik mik inderdaad op het podium, maar we zullen zien hoe de wedstrijd verloopt. Het zou in ieder geval super zijn!”

Werk je specifiek naar het BK toe?

“Nee, ik werk over het algemeen naar de zomer toe. De winter kan ik gebruiken om aan mijn uithouding te werken voor de rest van het jaar.”

Wat zijn je andere doelen dit jaar?

“Ik heb wel enkele chrono’s in gedachten, maar het grootste doel zal het BK voor cadetten op de piste worden. Daar wil ik zeker op het podium.”