Na Michael Obasuyi en Nina Hespel op respectievelijk de 110m en 400m horden heeft ook Ruben Verheyden een EK-ticket op zak gestoken tijdens de Putbos Memorial Léon Buyle Meeting Oordegem. Verheyden moest op de 800m alleen zijn meerdere erkennen in Aurèle VandeputteDe belofte van EA klokte af na 1’47″49, een verbetering van zijn PR met meer dan twee seconden én ook beter dan de 1’47″76 die nodig is voor het EK in Tallinn. Verheyden is de derde belofte op de 800m met de limiet nadat eerder al Eliott Crestan en Pieter Sisk zich plaatsten. Het Belgische aflossingsteam bij de vrouwelijke beloften op de 4x100m verzekerde zich eveneens van het EK.

De Putbos Memorial Léon Buyle heeft een derde EK-limiet opgeleverd bij de beloften. Na Michael Obasuyi op de hoge horden en Nina Hespel op de lage horden, boekte ook Ruben Verheyden een ticket naar de Estse hoofdstad Tallinn. Verheyden rekende zoals gewoonlijk op zijn sterk eindschot en maakte het de latere winnaar Aurèle Vandeputte zo nog knap lastig. Vandeputte haalde de zege in 1’47″41, maar het was Verheyden die over aankomst knalde met een oerkreet. De belofte van EA noteerde namelijk 1’47″49, waarmee hij duidelijk voldeed aan de EK-limiet van 1’47″76. Voor Verheyden betekent die chrono een verbetering van zijn PR met meer dan twee seconden. Louis Vandermessen liep één week na zijn EK-limiet op de 1500m ook naar een stevig PR op de dubbele baanronde. Vandermessen bolde over de finish in 1’48″40.

“Dit is vertrouwen tanken. Ik wist dat het er vandaag boenk op moest zijn. Mijn trainingen deden het beste verhopen en dan is dit pure ontlading. Op zich was mijn PR op 800m al twee jaar oud, waardoor het wel eens tijd werd om daar iets aan te doen. Een 1’48 had ik in mijn hoofd, maar het was een perfecte koers en dan kan dit natuurlijk. De eerste ronde heb ik heel zuinig kunnen lopen en de weersomstandigheden vielen beter mee. Ik hoop binnenkort onder de 3’39 te lopen op 1500m, want ik voel me meer thuis op die afstand. We zitten met een uitzonderlijke generatie en de nieuwe technologie op vlak van spikes helpt natuurlijk”, vertelde hij na afloop.

De beloften vrouwen op de 4x100m sloten de meeting feestelijk af. Lucie FeraugeRani RosiusRani Vincke en Justine Goossens klokten af na 44″64 en bleven zo onder de limiet van 44″90. Op de 1500m bij de vrouwen kwam Lucie Grandjean amper 60 honderdsten tekort om een ticket naar het EK voor junioren te boeken. De vrouwelijke junioren op de 4x100m moesten 16 honderdsten toegeven op de limiet. Eline Berings was op de hoge horden bij de vrouwen goed voor een seizoenbeste van 13″32. Renée Eykens liep op de dubbele baanronde naar 2’05″09, nadat ze vorige week nog een spike verloor in Nijmegen en daardoor enkele dagen noodgedwongen moest rusten. Camille Muls kon opnieuw niet overtuigen en bleef met 2’07″74 boven de EK-limiet voor beloften. De tijd dringt voor de atlete van RESC, die het afgelopen jaar met veel blessureleed kreeg af te rekenen.

Op de baanronde bij de vrouwen werd het een onderonsje tussen leden van de Belgian CheetahsImke Vervaet ging het snelst van start en vocht in de slotmeters een verbeten duel uit met Paulien Couckuyt. Op de streep haalde hordeloopster, die vorige week op de IFAM Outdoor haar ticket naar Tokio behaalde, haar gram met 52″98. De Europese beloftekampioene evenaarde zo haar PR. Vervaet noteerde 52″99 en dook zo voor het eerst onder 53 seconden. Hanne Maudens vervolledigde de top drie met een tijd van 53″78. Op de lage horden was de Brit Alex Knibbs duidelijk de sterkste met een duik onder 50 seconden. Dylan Owusu werd de eerste landgenoot in 51″75, gevolgd door belofte Robin Van Damme in 51″95.