Ruben Verheyden heeft zich als enige Belg weten te verzekeren van een ticket naar de finale op de 1500m op het EK voor beloften in Tallinn. Verheyden liep een tactisch sterke koers en rekende op zijn eindschot om beslag te leggen op de vierde stek die hem een rechtstreeks finaleticket opleverde. Thomas Vanoppen kende minder succes. Onze landgenoot werd ten val gebracht, maar haalde wel de finish. Het wordt afwachten of hij alsnog opgevist wordt met het oog op de finale. Louis Vandermessen liep een intelligente race, maar bleek in de slotfase net niet snel genoeg voor een finaleplaats. 

De 1500m op een kampioenschap staat telkens garant voor spektakel. De reeksen bij de mannen op het EK voor beloften toonden dat nog maar eens aan. Ruben Verheyden kon zich relatief uit het gewoel houden en kon zich na een razende slotronde rechtstreeks plaatsen voor de finale op zaterdag. Met een vierde stek in de laatste van drie reeksen en een tijd van 3’44″95 was er geen vuiltje aan de lucht voor de atleet van EA. In de eerste reeks verging het ons land minder. Thomas Vanoppen zat goed geplaatst, maar kwam onfortuinlijk ten val na een stevige duw van een Ierse concurrent. Vanoppen stond snel recht en maakte opnieuw aansluiting met het groepje. De snelste van het trio Belgen had echter veel krachten verspeeld en moest in de laatste rechte lijn de top vier laten gaan. Met een zesde plaats en een tijd van 3’45″91 moet Vanoppen hopen dat hij opgevist wordt na het incident met de Ier. De Belgische delegatie diende een klacht in. Het wordt afwachten op die klacht hem een finaleticket oplevert.

Louis Vandermessen streed voor wat hij waard was in de tweede reeks. De atleet van CABW liep een degelijke koers, maar moest in de slotfase een kansrijke positie uit handen geven. Met een vijfde plaats en bijhorende chrono van 3’46″47 maakte hij geen aansprak op een finaleplaats. Daarmee was de atleet dan ook ontgoocheld, aangezien hij vol voor dat plaatsje in de finale ging. (later meer)