Zenobie Vangansbeke op de CrossCup in Mol anno 2012: op de dag dat ze 20 jaar wordt finisht ze als tweede. Ze verliest de sprint tegen het grote talent Sifan Hassan, maar kon wel als eerste Belg over de streep komen. Zenobie Vangansbeke leek dus op weg de fakkel van veldlooplegende Veerle Dejaeghere over te nemen. Enkele dagen geleden werd de Drongense 23 jaar, maar de hegemonie van het veldlopen behoort nu Louise Carton toe. Zenobie kende een moeizame periode van vele kwaaltjes en moest telkens weer hard werken om in vorm te geraken. Maar moeilijk gaat ook, en langzaam aan groeit ze opnieuw naar haar beste niveau.

Winst in Gent

Met de oefenveldloop in Zomergem startte ze haar winterseizoen met een sterk doorgedreven training. Ook op de CrossCup Relays in Gent etaleerde ze opnieuw een goede vorm waardoor haar club ACME de zege op zak kon steken. “Gent was inderdaad een mooie start van het nieuwe seizoen. Ik vind zelf dat ik nog niet helemaal in vorm ben maar daar blijven we aan werken. Het is nog vroeg op het seizoen, ik heb nog wat tijd”, zo vertelde Zenobie Vangansbeke ons.

Joker+ CrossCup op het programma

Zenobie Vangansbeke - Foto: Jasper Jacobs
Zenobie Vangansbeke – Foto: Jasper Jacobs

Een paar dagen voor Mol liep het echter weer mis. “Met veel pijn in het hart moest ik afzeggen voor de CrossCup in Mol. Ik werd die vrijdag ziek en we wouden geen risico’s nemen voor de rest van het seizoen. Ik ben ondertussen wel al goed genezen en heb de trainingen terug kunnen hervatten.” Morgen staat er met Aalter een nieuwe wedstrijd op het programma. De week erop is Deinze aan de beurt. “Dit allemaal ter voorbereiding voor Roeselare. Ik heb een contract getekend waardoor ik alle andere CC-manches ook nog ga lopen. Waar mij dit zal brengen in het klassement weet ik niet, maar ik zal al zeer tevreden zijn als ik een seizoen zonder blessures kan afwerken.”

“Ik wil nog eens tot het uiterste gaan”

Zenobie Vangansbeke - Foto: Jeroen De Meyer
Zenobie Vangansbeke – Foto: Jeroen De Meyer

Terugdenken aan de glorierijke periode blijft hard. Ze heeft maar liefst vier deelnames op het EK veldlopen achter haar naam staan, waarvan ze bij de junioren een vijfde en zesde plaats uit de brand wist te slepen. Tijdens haar laatste deelname, in 2013, kwam ze ten val. Een voorbode voor twee jaar met heel wat tegenslagen. Toch bleef Zenobie Vangansbeke doorzetten. “Het feit dat ik na die twee jaar niet heb opgegeven, ondanks de vele twijfels, maar ben blijven doorzetten, zegt genoeg voor mij. Ik wil echt nog eens tot het uiterste gaan en heb voldoende vertrouwen in mijzelf. Mijn resultaten zeggen ook niet alles. Ik blijf er elke dag heel hard voor werken maar dat komt er niet altijd uit. Ik hoop dat ik nog eens aan iedereen kan laten zien wat ik waard ben.”