Het zat Hans Van Alphen niet mee in Talence. De tienkamper hoopte er zijn seizoen goed te maken door de olympische limiet te halen, maar na een valse start bij de eerste discipline ging dat feestje al meteen niet door. “Mentaal werd ik nooit zwaarder op de proef gesteld”, liet van Alphen verstaan op Sporza. “Vooral omdat ik voor het eerst sinds 2013 weer in mijn beste vorm zat.”

“Ik voelde me eindelijk weer goed en klaar. Ik had er echt naartoe geleefd. En dan is het afgelopen voor je eigenlijk mag beginnen. Dat is natuurlijk frustrerend”, verklaarde Van Alphen, die desalniettemin amper twijfels heeft over de toekomst. “Het zou de druk wel wegnemen. De eerste tienkamp had dan een goeie test kunnen zijn, maar nu wordt dat veel meer.” “Ik voel op training dat ik nog meekan met de besten”, klinkt het verder. “Als je dat gevoel niet meer hebt, moet je stoppen met topsport. Ik ga nog steeds voor de derde plaats in Rio.”

Beluister het volledige interview op Sporza.