Één week na de cadetten en de scholieren was het de beurt aan onze Belgische junioren en beloften om zich te bewijzen. De nationale titels werden verdeeld in Brugge, waar er zware regenval voorspeld werd na de middag. Zo geschiedde het ook, tot drie uur bleef het droog, maar daarna gingen de hemelsluizen onherroepelijk open. Er werd zelfs een regenpauze ingelast omdat het op een gegeven moment echt niet te doen was voor de organisatie om alles volgens plan te laten verlopen. Vooral de kampnummers in de namiddag hadden hieronder te lijden. Er stak ook een ijzige wind op, die voor een snijdende kou zorgde en het voor zowel de toeschouwers als de atleten niet echt aangenaam maakte. Desondanks vielen er in de voormiddag en in de kletsnatte namiddag heel wat mooie prestaties te noteren. Deze zetten we voor u op een rijtje.

Dylan Owusu - Foto: Ruben Van den Berghe
Dylan Owusu – Foto: Ruben Van den Berghe

Beginnen doen we met de baanronde met hindernissen of de 400m horden. Bij de junioren vrouwen geen Europees kampioene én Belgisch recordhoudster, Nenah De Coninck van KAAG, aan de start. Zij zou sowieso niet opteren voor deze afstand, maar moest vorige week verstek geven voor de 200m en de 100m horden nadat een kleine spierscheur werd vastgesteld. Het werd dan ook een open strijd waarin Justine Braeckman van DAMP het haalde van Paulien Dewyngaert van ROBA in 1’01”01. Bij de beloften vrouwen kregen we een heel sterke prestatie van de tweede van de mixed hurdles op de Memorial Van Damme, Abigail Lewis van CABW. Zij dook onder de 57 seconden met 56”92 en verstevigde zo haar tweede plaats op de jaarranglijst. De Jamaicaanse beschikt echter nog niet over de Belgische nationaliteit waardoor ze geen Belgische titel kan behalen. Die was voor Flavie Vanbesien van FLAC met 1’03”46. Bij de junioren stond er geen maat op EK-ganger Dylan Owusu van RCG. Hij benaderde met 52”50 zijn persoonlijk record en bleef daarmee voor de derde keer dit seizoen onder de 53 seconden! Bij de beloften was de zege voor Giovanni Pieters van ACME met 53”57.

Bram Ghuys - Foto: Tomas Sisk
Bram Ghuys – Foto: Tomas Sisk

Ook enkele kampnummers bleven van regen gespaard. Het kogelstoten bij de junioren en beloften vrouwen ging naar Cato Grobbel van DLCA en Vanessa Sterckendries van OEH met respectievelijk 11m27 en 12m29. Beide dames zouden later op de dag ook de beste zijn in het discuswerpen met respectievelijk 41m30 en 45m46 In het hoogspringen was de zege bij de junioren voor de vierde beste meerkampster van Europa met Noor Vidts van VAC, die over 1m71 ging. Sietske Lenchant van ROBA haalde het bij de beloften met 1m75. De atlete van ROBA veroverde na de middag haar tweede titel met het hinkstapspringen met 12m46. Bij de mannen in het hoogspringen kregen we geen verassingen. Belgisch kampioen AC, Fabiano Kalandula van RESC, was de beste bij de junioren, maar deze keer kon hij Bram Ghuys niet bedreigen. Ghuys haalde het bij de beloften met een mooie sprong over 2m20, terwijl Kalandula op 2m02 bleef steken.

In het verspringen bij de junioren won lokale held én tweede beste performer ooit op een meerkamp in die categorie, Alessandro Van De Sande van OB met 6m76. Nog zo’n lokale held, Jarne Duchateau van OB, won overtuigend het speerwerpen bij de junioren met 73m65. Bij de junioren vrouwen in het verspringen was de overwinning voor Naomi Van Den Broeck van ROCA met een sprong van 5m91. De zevende van de 100m-finale op het EK voor junioren behaalde later op de dag ook het goud op de 200m in een tijd van 24”17! De voormiddagsessie werd afgesloten met de dubbele baanronde. Hanne Reynaert van ASVO en Kaat Vermeulen van ACHL waren de laureaten bij de junioren en beloften vrouwen in respectievelijk 2’13”86 en 2’17”13. Zelfde tendens bij de mannen met een snellere wedstrijd bij de junioren waarin Sebbe Francken van OLSE het haalde van zijn ex-klasgenoot op de Leuvense Topsportschool, Iwein Bau van AVR, in een tijd van 1’55”47. Bij de beloften stond er geen maat op Viktor Benschop van KAAG, die eind april nog geveld werd door klierkoorts en pas in augustus opnieuw mocht proeven van competitie. Benschop had in de laatste rechte lijn duidelijk de snelste benen en mocht na 1’56”42 het zegegebaar maken.

Chloe Beaucarne - Foto: Tomas Sisk
Chloe Beaucarne – Foto: Tomas Sisk

Over naar de namiddagsessie, die op het einde van de dag als heroïsch zou beschouwd worden, want de atleten moesten echt wel door weer en wind! De hoge horden werden net na de middag afgewerkt. Bij de junioren vrouwen werd het een pittige strijd tussen de achtste en negende van het EK voor junioren. Chloë Beaucarne van DEIN en Siliane Vancauwenberghe van DS vochten wederom een verbeten duel uit. Het draaide heel nipt uit in het voordeel van Beaucarne, die met 14”11 vijf honderdsten voorsprong had. De wind blies fel in het nadeel, anders had een duik onder de 14 seconden er zeker ingezeten. Dorien Van Diest van OEH won zoals verwacht bij de beloften met 13”94, wat toch wel knap is gezien de stevige tegenwind. Bij de junioren mannen kregen we een duel tussen de vierde op het EK voor junioren, Dylan Caty, die toen weliswaar voor Frankrijk uitkwam en opnieuw de lokale held Alessandro Van De Sande. De specialist Caty haalde het uiteindelijk in een voor hem behoorlijk matige 14”30, terwijl Van De Sande het toch goed deed met 14”81. Ook hier moesten de heren opboksen tegen een felle tegewind. In het kogelstoten bij de junioren mannen haalde Matthias Quintelier van AVKA het met een worp van 17m11 toch iet wat verrassend van Belgisch recordhouder Ilya Defrère van DCLA. Het hinkstapspringen bij de junioren vrouwen was weggelegd voor Saliyya Guisse van RESC, zij kwam tot 11m48. Solomon Commey van VAC behaalde de springdubbel door zowel in het ver als in het hinkstapspringen de beste te zijn met respectievelijk 6m73 en 14m46. Al liet junior Jannes Boonen van ABES toch ook een mooie 14m17 noteren, waarmee hij uiteraard de beste was. Junior Elias Quidbach van DACM en belofte Stijn Spilliaert van HAMME toonden zich de beste discuswerpers met respectievelijk worpen van 46m00 en 46m49. In het speerwerpen stond er wederom geen maat op EK-finaliste bij de junioren, Kato Van Den Brulle van ALVA, die met 48m72 ruim haar Belgische titel in de wacht wist te slepen.

Alexander Doom - Foto: Christ Doom
Alexander Doom – Foto: Christ Doom

Terug naar de loopnummers met de baanronde en de kortste afstand van de dag. Juniore Anissa Klai van RESC verpulverde haar persoonlijk record op de baanronde en was met 56”64 topfavoriete Marie Fickers van LACE te snel af. Bij de beloften liep Ine Hugaerts van DUFF overtuigend naar de overwinning in 56”25. Bij de junioren mannen kregen we nog een mooi duel tussen twee pionnen van de aflossingsploeg op het EK in Eskilstuna. Het was uiteindelijk favoriet Alexander Doom van AVR die het van Elroy Doraene van ATLA haalde in 48”57. Bij de beloften was er een duidelijke zege voor Badji Asamti van RESC, die de klok na 48”54 deed stoppen. Manon Depuydt van HCO was de beste bij de junioren vrouwen op de 100m met 12”07. Cynthia Bolingo, vrijdag nog actief op de Memorial Van Damme op de 200m, was de beste bij de beloften met 11”93.

Dieter en Maarten Kersten bij het ingaan van de laatste ronde van de 10.000m op het EK voor junioren - Foto: Viktor Benschop
Dieter en Maarten Kersten bij het ingaan van de laatste ronde van de 10.000m op het EK voor junioren – Foto: Viktor Benschop

Hierna begon de regen echter met bakken uit de lucht te vallen, waardoor het woord regenpauze werd af te lezen op de elektronische scoreborden. De junioren en beloften mannen op de 100m stonden echter klaar voor hun rechte lijn en hadden duidelijk geen zin om lang te wachten. Francois Roncour van RFCL bleek de beste sprinter in de regen bij de junioren met 11”07. Bij de beloften werd dat Andreas Vranken van ROBA, die een wel heel erg sterke 10”66 liet optekenen, al blies de wind plots wel mooi, maar geldig in het voordeel. Vranken zou op de dubbele afstand ook mogen zegevieren na 21”90. Voor de mannen en vrouwen op de 1500m en 5000m meer zwemmen dan lopen. Bij de junioren vrouwen was de zege voor Lotte Scheldeman van ADD, zij liep van start tot finish aan de leiding en finishte na 4’50”34. Sophie Tonneau van WS was de beste bij de beloften, zij deed daar met 4’51”57 iets langer over dan haar collega bij de junioren over de 1500m watertrappelen. De broertjes Kersten van ADD kwamen ook in actie. Dieter, bronzen medaillewinnaar op de 10.000m op het EK voor junioren, toonde zich op de 1500m de beste na een zeer sterke slotronde in een al bij al voor een kampioenschap mooie 3’58”02. Broer Maarten ging er na 2km van door op de 5.000m en werd niet meer teruggrepen. Zijn 14’56”93 was ook een mooie tijd voor op een BK! Sven Bombeke van EA en Arne Agten van VMOL waren de beste bij de beloften op die afstanden met respectievelijk 4’03”92 en 15’22”19. Bij de vrouwen op de 5000m toonde Astrid Verhoeven van LEBB zich met 17’17”48 de beste belofte, terwijl Elke Godden van ABES met 17’27”47 de beste juniore werd.

Rani Nagels - Foto: Tomas Sisk
Rani Nagels – Foto: Tomas Sisk

De 200m bij de beloften vrouwen werd een kolfje naar de hand van Rani Nagels. De atlete van RESC haalde het na 24”90. Bij de junioren mannen toonde EK-ganger met de 4x400m, Christian Iguacel van AVKA, zich de beste met een tijd van 22”12. De laatste flandriens van de dag werden de atleten op de 3000m steeple. Bij de vrouwen waren hier de overwinningen voor juniore Eleonore Andre van BBS met 11’51”64 en belofte Jolien Van Hoorebeke van RIEM met 11’33”42. Bij de heren waren Riken Ost van RCG en Laurens Vanderlinden van DCLA aan het feest na respectievelijk 9’45”48 en 9’34”27.

De uitslagen vindt u hier terug.