Na een teleurstellend wereldkampioenschap op de piste waagde Bashir Abdi zich gisteren aan zijn eerste halve marathon. In een sterk deelnemersveld werd Abdi zesde in 1:02’06”, daarmee zet hij ook de snelste Belgische jaarprestatie neer. Topfavoriet Mo Farah won de wedstrijd en stelde met 59’23” zijn eigen Brits en Europees record negen seconden scherper. 

Het leger Afrikaanse atleten zorgde van bij de start voor een hoog tempo en scheidde zich na twee kilometer af van de rest van het deelnemersveld. Abdi en Farah waren zowat de enige Europeanen die het hoge tempo konden volgen. Maar na een klein kwartier hield ook Abdi het voor bekeken in de kopgroep. Hij pakte het verstandig aan door zijn eigen tempo te lopen, wat er wel voor zorgde dat hij maar liefst zeventien kilometer op zijn eentje moest afwerken. Uiteindelijk pakte zijn verstandige aanpak goed uit, want Abdi kwam in een sterk bezette ‘Great North Run’ als zesde over de streep in een snelle 1:02’06”. Met zijn tijd komt hij op een gedeelde 159ste plaats te staan op de wereldjaarranglijst en komt hij ook vierde aller tijden te staan na Mohammed MouhritVincent Rousseau en Alex Hagelsteens.

Voorin de wedstrijd losten na Abdi ook alle Kenianen één voor één door het hoge tempo van hun landgenoot Stanley Biwott, enkel Mo Farah, de winnaar van vorig jaar, kon het tempo van de rijzige Keniaan volgen. Biwott probeerde meermaals Farah te lossen maar de Brit plooide niet en liep elk klein gaatje stelselmatig dicht. Op een goeie vier kilometer van de streep leek het even alsof Farah bergaf wegliep van Biwott maar die kwam dan snel weer aansluiten en zo gingen de twee sprinten voor de zege. En dan moet u geen genie zijn om te weten wie gaat winnen natuurlijk. Farah zette zijn spreekwoordelijke turbo aan op 300 meter van de finish om zo makkelijk te winnen in een nieuw Europees record van 59’23”.

Mo Farah blijft ook na het WK winnen. - Foto: Erik Van Leeuwen
Mo Farah blijft ook na het WK winnen. – Foto: Erik Van Leeuwen

Bij de vrouwen was er zo goed als geen spanning, Mary Keitany liep van begin tot einde aan de leiding en zo was het enkel nog gissen naar haar eindtijd. De Keniaanse zette uiteindelijk een puike 1:07”32″ neer, daarmee hield ze Gemma Steel, die tweede werd in 1:11’00, ver achter zich. De Russische Jelena Prokopcuka vervolledigde het podium.

1 REACTIE

  1. Proficiat aan de medewerkers van Atletieknieuws. Top atletiek tot en met van zowel binnen dan buitenland.

Reacties zijn gesloten.