Het was bakken en braden vandaag in Lebbeke op het Belgisch kampioenschap voor junioren en beloften. Een stevig briesje bracht nog iet of wat verkoeling, al werd dat bij de atleten niet altijd in dank afgenomen. Het merendeel van de tijd kregen de atleten in de laatste rechte lijn af te rekenen met een stevige tegenwind. Op de langere afstanden speelde de hitte dan weer een niet te onderschatten hoofdrol waardoor toptijden daar uitbleven. De opmerkelijkste prestaties voor u op een rij.

In de ochtend waren de omstandigheden nog quasi optimaal. Dat vertaalde zich dan ook in enkele sterke prestaties op de 400 meter horden. Zo kon Eline Claeys, reeds zeker van het EK junioren, haar PR aanscherpen van 59″14 tot 58″87. Goed voor het goud. Ook Paulien Couckuyt kon nog enkele tienden van haar besttijd afpitsen waardoor zij met 57″11 haar Belgische titel bij de beloften verlengt. Beide atleten kunnen zo met het nodige vertrouwen naar hun EK afzakken. Nina Hespel werd vooraf getipt als één van de kanshebbers om zich nog te verzekeren van het EK junioren. Met 60″81 bleef ze echter iets boven haar PR waardoor ook de EK-limiet niet in gevaar kwam. Het zilver steekt ze wel op zak. Bij de mannen bevestigde Dylan Owusu zijn goede vorm door de titel te pakken in 51″72. Tuur Bras hechtte minder belang aan die titel aangezien zijn vizier vooral op dat EK-ticket is afgesteld. Zijn 52″16 was echter onvoldoende waardoor hij morgen in La Chaux-de-Fonds een alles of niets spelletje zal uitvechten.

Eline Claeys – Foto: Maxime Delobel

Wie nog goed uit de voeten konden in de hitte waren Cedric Sorgeloos en Zita Goossens. Sorgeloos knalde zijn speer naar een nieuw Belgisch record, terwijl Goossens vlot over 1m84 zweefde. Daarmee doet ze exact één centimeter beter dan voordien en voegt ze een zesde nationale titel toe aan haar palmares. Haar veelbelovende pogingen op 1m86 doen alvast vermoeden dat ze klaar is om op het EK junioren op haar best voor de dag te komen. In het verspringen benaderde Maité Beernaert met 6m07 haar recordsprong en liet Daniel Segers een mooie 7m33 opmeten. Zij waren dan ook ongenaakbaar. Max Vlassak verraste dan weer Matthias Quintelier door zijn kogel 17m32 ver te werpen. Een afstand waar Quintelier geen antwoord op had.

Eén van de meest hoogstaande nummers was ongetwijfeld de 400 meter bij de mannen. Dat de samenstelling van de 4x400m-ploeg voor op het EK daarvan afhing zal daar zeker aan bijgedragen hebben. Het was Camille Snyders die in Lebbeke aan het langste eind trok en afklokte na een knappe 46″92. Sven van den Bergh werd tweede met 47″59 waardoor beide atleten op papier zeker lijken van hun plek in het team. Op de 100 meter overtuigde Lucie Ferauge met 11″73 ondanks een lichte tegenwind. Rani Rosius kwam als tweede over de finish in 11″79. Amine Kasmi en Raphael Kapenda haalden het met respectievelijk 10″76 en 10″78 bij de junioren en beloften waarmee ze een goede zaak doen met het oog op de 4x100m-ploegen. Angel Agwazie kon met 13″95 eenvoudig het goud veiligstellen op de 100 meter horden.

Kobe Vleminckx – Foto: Jimmy Cailly

De halve baanronde was eveneens een koud kunstje voor Lucie Ferauge (23″74). Bij de beloften werd het uitkijken of Manon Depuydt naast de Belgische titel ook een selectie voor het EK beloften zou kunnen afdwingen. In een ultieme poging snelde de nummer zeven van de huidige Europese ranglijst voor beloften naar 23″90 waardoor ze naast de EK-limiet grijpt. Kobe Vleminckx kon met minder druk naar de overwinning snellen en klokte 21″13. Ook Camille Muls kon relatief ontspannen haar wedstrijd aanvangen en liep van kop af naar 2’06″88. Febe Triest kon op het einde van de 1500 meter komaf maken met Nanouk Stevens en liet zo een fraaie 4’35″63 noteren. Dries De Smet won bij de mannen met 4’04″55, terwijl Tim van de Velde de tactische 3.000 meter steeple op zijn naam schreef met 9’28″90.

De volledige uitslag kan u hier raadplegen.