Gisteren verzamelden in Louvain-la-Neuve de betere Belgische junioren en beloften voor het slotakkoord van het nationale indoorseizoen. Op het BK voor atleten onder 20 en 23 jaar vielen enkele sterke prestaties te noteren. Andreas De Lathauwer blonk uit door door zijn eigen junioren-BR in het kogelstoten opnieuw aan te scherpen. Alexandra Mortant zette, eveneens bij de junioren, zowel de vlakke 60m als de 60m horden op haar naam. Op de 400m doken Helena Ponette en Nina Hespel onder 54 seconden. 

Volgende week vrijdag start in de Servische hoofdstad Belgrado het WK indoor. De start van zo’n kampioenschap betekent in dat geval het einde van het internationale indoorseizoen. In eigen land stond gisteren nog het BK voor junioren en beloften op het programma. Kogelstoter Andreas De Lathauwer verbeterde het afgelopen indoorseizoen in meerdere etappes het BR in het kogelstoten bij de junioren. Een nieuw BR op het BK in Louvain-la-Neuve kon niet ontbreken. In zijn eerste poging schoot De Lathauwer meteen raak door zijn projectiel 18m66 ver te stoten, 21 centimeter beter dan zijn voormalig BR.

Alexandra Mortant zorgde ook bij de junioren voor een straffe dubbel. Op de hoge horden was ze de beste in 8″42, maar vooral haar 7″41 op de vlakke 60m sprak tot de verbeelding. Mortant mag zich na gisteren de derde juniore aller tijden op de 60m noemen. Bij de beloften gingen de zeges op de 60m en 60m horden respectievelijk naar Rani Vincke (7″47) en Angel Agwazie (8″42). De finale van de 60m horden bij de beloften leverde een mooi duel op tussen specialist Nolan Vancauwenberghe en meerkamper Jente Hauttekeete, die in de reeksen al goed was voor een PR van 8″18. Na een kanonstart leek Hauttekeete op weg naar de zege, tot Vancauwenberghe alsnog als eerste over de finish kwam in 7″98.

Jente Hauttekeete – Foto: Quinten Lafort

Hauttekeete kon niet ontevreden zijn met zijn eerste duik onder acht seconden (7″99), al had hij ongetwijfeld op een betere polsstokwedstrijd gehoopt. Daarin ging de atleet van KAAG drie keer in de fout op zijn aanvangshoogte. De nieuwe polsstokken van de meerkamper speelden daarin een hoofdrol, aangezien Hauttekeete duidelijk nog niet het juiste gevoel te pakken had met het nieuwe materiaal. Junior Thomas Van der Poel maakte indruk door zowel het verspringen, als het hoogspringen naar zich toe te trekken. De meerkamper noteerde 7m29 in het verspringen en vloog over 2m10 in het hoogspringen, een naam om in de gaten te houden dus komende zomer. Zijn naamgenoot Thomas Carmoy was de beste bij de beloften met een sprong over 2m20. Volgende week waagt Carmoy zich voor het eerst aan een WK bij de grote jongens.

Helena Ponette en Nina Hespel kregen eerder deze week het goede nieuws dat ze de Belgian Cheetahs mogen vervoegen op het WK indoor in Belgrado. Beide dames kwamen duidelijk met extra motivatie aan de start van de 400m én dat leverde knappe PR’s op. Sterker nog: het duo dook voor het eerst ooit onder 54 seconden. Ponette greep de Belgisch titel bij de beloften in 53″65, gevolgd door Hespel in 53″80. Bondscoach Carole Bam kan dus op twee jeugdige reserves in vorm rekenen volgende week in Belgrado. Op de 200m was Justine Goossens bij de beloften een klasse apart. De atlete van RCG klokte af na 24″15. Tim Van de Velde maakte van de 1500m een heuse onemanshow. De man van DUFF liep over de finish in 3’50″08.

De volledige uitslag van het BK voor junioren en beloften kan u hier raadplegen.