Een week na het wereldkampioenschap vonden gisteren in Amsterdam de Flame Games plaats. De organisatie zorgde voor een schitterende meeting met vuurwerk, muziek, én enkele topatleten. Maar het meest opvallende waren toch de twee vreemde eenden in het programma: de 1500 meter afvalrace en de 400 meter mixed.

Naast gewone nummers zoals het discuswerpen of de 400 meter pakte de organisatie op het einde van de avond uit met enkele ongeziene nummers. Zo stond er omstreeks kwart voor tien de 1500m ‘afvalrace’ op het programma. Dertien dames, met persoonlijke records variërend tussen 4’02” en 4’12”, kwamen aan de start van dit toch wel ongewone nummer. Het concept is simpel: na 500, 700, 900 en 1100 meter wordt de laatste van het pak op dat moment uit koers gehaald. Theoretisch simpel, maar in de praktijk leek het toch iets moeilijker. Een fietser moest, tijdens de race, steeds een rode kaart tonen aan de dame die de wedstrijd vroegtijdig moest verlaten. En zo werd er na 500 meter al voor het eerst gespurt. Vier dames kwamen quasi gelijktijdig over de streep, en dus werd het een beetje gissen voor de organisatie. Uiteindelijk werd Irene Jelagat, de op één na snelste van het pak, uit de wedstrijd gehaald. Wat later werden ook Manon Kruiver, Aisha Praught en Wafula Lydia uit de wedstrijd gehaald. De overwinning ging naar de Ethiopische Tsegay Gudaf, die een sterke 4’09″24 neerzette gezien de barre weersomstandigheden. Susan Kuijken werd voor eigen publiek vierde.

Wat later op de avond kregen de Nederlandse atletiekfans nog een leuk experiment te zien: de 400 meter mixed. Een reeks met vier vrouwen en vier mannen. De mannen kregen weliswaar horden voorgeschoteld zodat ze ongeveer gelijktijdig met de vrouwen over de streep zouden komen. De mannen trokken uiteindelijk aan het langste eind want Brian Vriend en Jesper Arts werden respectievelijk nummer een en twee. Laura De Witte vervolledigde als enige vrouw het podium.

Op de 100 meter bij de vrouwen voor mensen met een prothese(T44) verbeterde de Nederlandse Marlou Van Rhijn opnieuw het wereldrecord. Zij kwam met een rugwind van +2.0m/s na 12″78 over de streep.

Een tv-verslag van RTV Noord-Holland kan u hier bekijken. De 400 meter mixed kan u bekijken vanaf minuut 16:30. Ook de finales van de 100 meter mannen en vrouwen kan u herbekijken. Van de 1500 meter afvalrace zijn helaas geen beelden beschikbaar.

De uitslag van onder andere de 100 meter met Dafne Schippers en de 600 meter met Thijmen Kupers kan u hier terugvinden.