We zijn inmiddels al bij dag 6 van het WK aanbeland. De Belgische prestaties werden al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Maureen Koster - Foto: Tomas Sisk
Maureen Koster – Foto: Tomas Sisk

Vier Nederlandse dames vandaag in het Vogelneststadion. Twee atletes in de ochtendsessie, twee in de avondsessie. ’s Ochtends was het de beurt aan Maureen Koster en Susan Kuijken op de 5.000m. Beide dames waren niet aan hun proefstuk toe. Koster kwam tot in de halve finales van de 1500m, Kuijken finishte als 10de in de 10.000m. Het was Kuijken die in de eerste van twee reeksen werd ingedeeld en na haar knap optreden op de dubbele afstand, moest ze bij de eerste vijf atletes weten te eindigen om rechtstreeks door te stoten naar de eindstrijd. Kuijken liep een tactisch verstandige wedstrijd en eindigde op een vijfde plek in 15’25″76. Ze gaf enkele seconden toe op winnares Genzebe Dibaba (15’20″82), maar had op het einde van de wedstrijd naar eigen zeggen nog wat over in de tank. Meer dan bemoedigend dus voor de finale die op de slotdag, zondag, gepland staat. In de tweede reeks verscheen Maureen Koster op het appel. Nadat Kuijken zich probleemloos wist te verzekeren van een finaleticket koesterde ook Koster finaleambities. Helaas voor de 23-jarige atleet uit Gouda eiste wellicht de hitte haar tol en zakte ze na ruim 4.000m in elkaar. Ze probeerde nadien nog op te staan, maar dat was verloren moeite, Koster was volledig van de kaart. Uiteindelijk werd ze met behulp van de medische staf buiten de piste gebracht. “Het werd opeens zwart voor mijn ogen en ik kon niet meer op mijn benen staan”, aldus Koster in een eerste reactie.

De avondsessie werd in wat aangenamere temperaturen afgewerkt. Sifan Hassan kreeg net als Dafne Schippers een halve finale voorgeschoteld. Sifan Hassan maakte gisteren een sterk beurt in de reeksen van de 800m. Vandaag wou ze zich maar al te graag kwalificeren voor de finale, maar enkel de twee snelsten over elke halve finale met daarbij de twee snelste verliezers mogen door naar de finale. Hassan stond dus voor een moeilijke opgave en met haar 1’59″46 had ze slechts de 6de seizoenstijd van de acht atletes. Na een voor haar inmiddels kenmerkende trage start bleef Hassan niet in de achterste gelederen. Ze nestelde zich ongeveer midden in het pak om in de laatste ronde goed op te schuiven. In een snelle wedstrijd kwam ze echter nog pure snelheid te kort om mee te doen voor de eerste plaatsjes. Hassan kwam uiteindelijk als 5de over de meet in een nieuwe besttijd van 1’58″50. Met deze tijd kwam ze uiteindelijk slechts 15 honderdsten te kort voor de vierde plek die genoeg was om op basis van de verliezende tijden door te stoten. Dat ze met haar chrono uiteindelijk de vijfde snelste was over alle halve finalisten mocht niet baten. Wie zich dan weer wel mocht opmaken voor de finale was Dafne Schippers. Schippers maakte opnieuw een erg goede en ontspannen indruk. Na een sterke start kwam ze met duidelijke voorsprong de bocht uit om dan in de laatste 50 meter nog enkele keer langszij te kijken en langzaam uit te bollen. Haar 20″36 was opnieuw ruim voldoende voor winst en het lijkt niet meer de vraag of Schippers überhaupt een medaille zal wegkapen; maar welke kleur die zal hebben. Wordt het goud, zilver of brons, morgen iets na 15u kennen we het antwoord. Spannend…

De volledige uitslagen van dag 6 van het WK atletiek vindt u hier