De tactische 1500m is altijd een dubbeltje op zijn kant. Zo moest PJ Hannes de finale missen vorig jaar op het EK. Ook op het vorige WK in Moskou gebeurde hetzelfde. Telkens bleef PJ Hannes achteraan om op het einde van de wedstrijd naar voren te komen. Er werden drie reeksen gelopen waarvan telkens de eerste zes rechtsreeks waren geplaatst voor de halve finale. Ook de zes tijdsnelsten mochten naar de volgende ronde.

In de tweede reeks moest PJ Hannes het opnemen tegen ware kleppers. Uittredend wereldkampioen, Asbel Kiprop, en de Ethiopiër Aman Wote samen met Ayanleh Souleiman waren vooraf de grootste favorieten voor reekswinst. Onze Belg startte anders dan de voorbije kampioenschappen vooraan.

Hij bleef zowat de hele wedstrijd in derde à vierde positie lopen onder een mooi tempo van Aman Wote. Asbel Kiprop bleef rustig achteraan “joggen”. Bij het ingaan van de laatste ronden kwamen enkele toppers naar de voorste gelederen maar blijkbaar was het tempo snel genoeg want veel waren dat er niet. Onze Belg ging knap mee en moest alleen de favorieten Kiprop, Wate en Manzano voor zich dulden. PJ Hannes werd dus vierde en plaatste zich zo rechtstreeks voor de halve finale.

POS BIB ATHLETE MARK DETAIL
1 687 Asbel KIPROPKEN 3:38.97 Q
2 477 Aman WOTEETH 3:39.05 Q
3 1042 Leonel MANZANOUSA 3:39.22 Q
4 225 Pieter-Jan HANNESBEL 3:39.31 Q
5 486 Morhad AMDOUNIFRA 3:39.38 Q
6 781 Julian MATTHEWSNZL 3:39.55 Q
7 318 Charles PHILIBERT-THIBOUTOTCAN 3:39.72 q
8 735 Fouad ELKAAMMAR 3:40.12
9 843 Dumisane HLASELORSA 3:40.25
10 971 Ronald MUSAGALAUGA 3:42.12
11 433 Víctor CORRALESESP 3:44.76
12 157 Salim KEDDARALG 3:44.81
405 Ayanleh SOULEIMANDJI DNF

Enkele toppers uitgeschakeld

Dat de 1500m een erg tactische aangelegenheid is blijkt maar weer. De Marrokaan Fouad El Kaam die zijn beste prestatie (3’34”53) op de KBC Nacht wist neer te zetten – werd er in de reeks van PJ Hannes uitgelopen. Een van de favorieten, Ayanleh Souleiman, kwam niet aan. Hij moest opgeven wegens pech.

In de eerste reeks wisten de toppers Makhloufi, Centrowitz en Managoi vooraan te eindigen en rechtstreeks door te stoten. Wie niet bij de les bleek te zijn was de Noor Henrik Ingebritsen. Hij werd negende in die reeks en mag niet meedoen aan de halve finale. Ook de Tsjech Jakub Holušahij won nog goud op het EK indoor deze winter – heeft zich net als Benson Kiplagat Seurei laten vangen.

Özbilen - Foto: Ruben Van den Berghe
Özbilen – Foto: Ruben Van den Berghe

Weinig verrassingen in de derde en laatste reeks. Daar gingen nog eens vijf atleten extra mee met de tijdsnelsten waardoor men niet vooraan hoefde te eindigen. De Turk Özbilen nam de hele groep op sleeptouw en plaatste zich als vierde in die serie. Kiplagat, Cheruiyot, Iguider, Chris O’Hare en Gebremedhin plaatsten zich allemaal probleemloos voor de halve finale.

De uitslag van Hannes kan u hierboven bekijken. Alle uitslagen van de reeksen vindt u hier.

De halve finale wordt vrijdagmiddag gelopen rond iets voor twee.