Het WK in Peking kent zijn eerste dopinggevallen. Het gaat om twee Keniaanse atletes. Nog voor de wereldkampioenschappen officieus van start gingen kregen beiden al een dopingcontroleur over de vloer. Die controles vielen plaats in het hotel van de Keniaanse delegatie. Het zou gaan om Joyce Zakary en Koki Manunga. Ze hebben hun voorlopige schorsing door de internationale atletiekfederatie (IAAF) inmiddels al aanvaard.

Joyce Zakary is Keniaans recordhoudster op de 400m vlak. Ze liep op het WK de series van de 400m en werd daarin tweede in een nationale beste van 50”41. Daarmee plaatste ze zich voor de halve finale, maar die liep ze niet mee. Wellicht was dat al een voorteken voor dit opmerkelijke nieuws. Ook Koki Manunga loopt de 400m, hetzij dan met enkele hordes op het parcours. Haar WK zat er al op na de series van de 400m horden. Ze liep een reeks voor onze Axelle Dauwens en werd daarin roemloos zesde.

Om welke soort verboden substantie het gaat is nog niet meteen duidelijk. Wel testten ze positief op een verhullingsmiddel. Waarschijnlijk zou dat dienen om anabole steroïden in hun bloed te verbergen. Kenia kwam onlangs nog in een dopingstorm terecht toen bekend raakte dat 18 medailles op Olympische Spelen of WK’s (van 2001 tot 2012) werden behaald met verdachte bloedwaarden. Op het WK in Peking staat Kenia voorlopig met zes gouden plakken ruim aan de leiding in de medaillestand.