Dag 5 van het WK ligt inmiddels ook achter ons. De Belgische prestatie van Cynthia Bolingo werd al belicht, maar dagelijks zorgen wij tegen de avond ook voor een Oranje Special. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Dennis Licht op de CrossCup-manche dit jaar in Mol - Foto: Tomas Sisk
Dennis Licht op de CrossCup-manche dit jaar in Mol – Foto: Tomas Sisk

Vier Nederlandse atleten vandaag op de tartan. In de ochtendsessie mocht Dennis Licht na een mooie voorbereiding zijn wedstrijdspikes aantrekken. Licht kwam aan de start van de reeksen van de 5.000m en had lange tijd zicht op een finaleplek. Wanneer in de laatste rondes het tempo echter flink de hoogte in ging, moest de atleet uit Apeldoorn passen. Hij miste de punch die nodig was om in de laatste twee rondes een versnelling hoger te schakelen en werd uiteindelijk 12de in zijn wedstrijd. Enkel de eerste vijf atleten in de twee reeksen en de vijf tijdsnelsten stootten door, bijgevolg geen finale voor Dennis Licht. De 31-jarige atleet, die dit winterseizoen zowel in het veld als op de indoorpiste enkele keer in België aan het werk was, heeft naar eigen zeggen wel de nodige lessen uit dit kampioenschap getrokken. “Als mijn basissnelheid omhoog gaat, kom ik in de finale in Rio”, aldus een zelfverzekerde Licht. Nog in de ochtendsessie tekende Lichts trainingsmaatje Sifan Hassan opnieuw present. Hassan snelde gisteren naar een bronzen medaille op de 1500m, maar was na de finish toch vooral teleurgesteld omdat ze voelde dat er meer mogelijk was. Hassan draait nog niet zo lang mee in het atletiekcircuit en mist dus nog het nodige tactisch inzicht dat haar misschien wel naar een wereldtitel had kunnen brengen. Althans, Hassan liep deze ochtend wél een verstandige wedstrijd en wist nauwelijks twaalf uur na haar finale van gisteren opnieuw op niveau te presteren. De pupil van Honore Hoedt wist zich met een derde plek in 1’59″94 te plaatsen voor de halve eindstrijd. “Ik heb slechts enkele uren geslapen en ook had ik nog wat spierpijn van de race gisteren”, aldus Hassan. “Ik mik niet op een medaille op de 800m, wel wil ik de finale halen en wat extra ervaring opdoen.”

In de avondsessie was het aan de 200m-lopers Dafne Schippers en Churandy Martina. Schippers en Martina werken op dit kampioenschap zoals zovelen de sprintdubbel af, maar als ze zouden moeten kiezen wint wellicht tweemaal de halve baanronde. De bocht blijft echter een moeilijk ding. Schippers probeert net als alle andere atletes daar zo ontspannen mogelijk door te gaan, Martina sukkelt de laatste jaren dan weer telkens met een blessure die hem verhindert om vlot die bocht te passeren. Voor Schippers stonden de reeksen vandaag op het programma. De Nederlandse sprintsensatie kon zich ontspannen verzekeren van een plekje in de halve finales. De 23-jarige Utrechtse bolde uit naar 22″58, ruim voldoende voor reekswinst. Even later was het de beurt aan Churandy Martina. Nadat hij gisteren met 20″22 (SB) een aardige indruk maakte in de reeksen, besefte hij maar al te goed dat het vandaag sneller moest wou hij in die finale komen. Een makkelijke opdracht zou dat niet gaan worden, zeker omdat de klachten aan de aanhechting van de hamstring nog altijd niet verdwenen waren. Martina kwam ondanks alles toch goed uit de startblokken en wist na een degelijke bocht zijn tempo iets op te schroeven. De eerste twee atleten gingen rechtstreeks door, en het zag er enkele seconden naar uit dat Martina bij die gelukkigen zou zijn, maar dat was buiten Nickel Ashmeade (20″19) gerekend. De Jamaicaan snelde Martina nog net voor de finish voorbij en omdat ook de Brit Zharnel Hughes (20″14) voor hem was geëindigd, moest Martina bang afwachten met zijn verliezende chrono van 20″20 (SB). Slechts één luttele honderdste kwam hij tekort voor een rechtstreeks ticket, maar er was nog een kleine kans dat hij alsnog naar de finale mocht. Helaas werd die kans in de laatste halve finale van tafel geveegd, 20″10 was uiteindelijk nodig voor een finaleticket. Zeven jaar geleden liep Churandy Martina een olympisch trauma op in hetzelfde Vogelneststadion. In een formidabele 200m-finale moest Martina enkel Bolt voorlaten en veroverde hij verrassend de zilveren medaille. Tot hij enkele uren later slecht nieuws te horen kreeg; Martina werd gediskwalificeerd vanwege een voetfout (hij had op de witte lijn gelopen), en moest met lege handen naar huis. Vandaag alweer geen geluk dus voor Martina, maar laat ons hopen dat het hem zaterdag (reeksen) en zondag (finale) samen met de andere leden van de 4x100m-ploeg in het Vogelneststadion wel voor de wind gaat. Fingers crossed!

De volledige uitslagen van dag 5 van het WK atletiek vindt u hier.