Nog één nachtje slapen en dan is het zover. Het Flanders Cup-circuit houdt dan halt in Kessel-Lo voor de internationale meeting ter ere van Mon Van Den Eynde, één van de grootste maar ook meest vooruitstrevende trainers uit de Belgische atletiekgeschiedenis. Op maandag sluiten de inschrijvingen voor het WK in Peking, dus lijkt de Meeting voor Mon de uitgelezen kans om alsnog dat felbegeerde WK-ticket in de wacht te slepen. Wij wikken en wegen de kansen van de atleten die nog op zoek zijn, maar ook van de atleten die al een ticket op zak hebben of gewoon op een sterke prestatie hopen.

Dylan Borlée jaagt al een tijdje op de scherpe WK-limiet van 45”50 op de 400m. Op de IFAM Outdoor in Oordegem beet hij zijn tanden maar net stuk op die limiet in een nieuw PR van 45”57. Kan de zilveren medaille van het EK indoor in Praag alsnog een individueel ticket behalen? Aan de concurrentie zal het alvast niet liggen met broers Kevin en Jonathan Borlée (letterlijk) naast hem. De organisatie heeft er namelijk voor gezorgd dat de drie broers naast elkaar zullen staan in de banen, een primeur! Ook de sterke Fransman Mame-Ibra Anne, met een seizoensbeste van 45”26, tekent present. Bij de vrouwen lijkt Belgisch kampioene Laetitia Libert dé te kloppen vrouw. Kimberley Efonye en hordeloopster Nenah De Coninck lijken ook kans te maken op een sterke baanronde.

Een trainingsgenoot van de Borlées, Michael Bultheel, hoeft sinds het BK AC niet meer te jagen op de limiet voor Peking op de 400m horden. Bultheel heeft wel de jacht geopend op het 19 jaar oude Belgisch record van Marc Dollendorf, dat op 48”91 staat. Kan Bultheel die laatste 13 honderdsten overbruggen? De Brit David Greene, de Europese kampioen van Barcelona in 2010 en wereldkampioen van Daegu in 2011, zal Bultheel naar dat record proberen stuwen. Al kwam Greene dit jaar nog niet in de buurt van zijn PR van 47”84; zijn seizoensbeste bedraagt 49”75.

Van de relatief lage naar de hoge horden waar Damien Broothaerts er alles aan zal doen om naar de gevraagde 13”47 te lopen op de 110m horden. Om hem naar die limiet te helpen trok de organisatie meerdere lopers aan die dit jaar al in de buurt van die tijd kwamen. Ook tienkamper Thomas Van Der Plaetsen komt aan de start op de hoge horden, hij mikt op een seizoensbeste en vooral een extra goed gevoel, na zijn schitterende overwinning op de Universiade, om naar Peking te vertrekken. Van Der Plaetsen lóópt niet alleen in Kessel-Lo, we vinden hem ook terug in de werperskooi waar hij zijn discus hopelijk ver kan laten landen. Bij de vrouwen op de horden wordt het uitkijken naar de Australische hordebabe Michelle Jenneke, met haar dansjes en fotoshoots veroverde ze al de wereld, maar ze timmert aan haar weg om dat ook op de horden te doen. Kan Jenneke in de buurt van haar PR van 12”82 komen?

Kan Damien Broothaerts alsnog naar het WK in Peking? - Foto: Ruben Van Den Berghe
Kan Damien Broothaerts alsnog naar het WK in Peking? – Foto: Ruben Van Den Berghe

Op de 800m bij de mannen wordt er ook nog op een WK-limiet gemikt. Die limiet bedraagt 1’46”00 en nog drie mannen lijken een gooi naar die tijd te doen. Aaron Botterman, Jan Van Den Broeck en Nicky Coemans gaan er op zoek naar een tijd van 1’46 of sneller uiteraard. Naast onze drie snelle Belgen komen nog heel wat internationale atleten aan de start, met acht onder hen die een seizoensbeste hebben staan dat sneller is dan 1’48, spektakel gegarandeerd! Bij de vrouwen krijgen we ook een heel sterk deelnemersveld, met 10 dames aan de start met een seizoensbeste van 2’04 of sneller. Het wordt vooral uitkijken of er onder de magische grens van 2’00 kan gedoken worden.

Krijgen we een heruitgave van het BK, maar dan met een haas en zonder winnaar Aurèle Vandeputte - Foto: Tomas Sisk
Krijgen we een heruitgave van het BK ( op foto Botterman – Coemans – Van Den Broeck), maar dan met een haas en zonder winnaar Aurèle Vandeputte – Foto: Tomas Sisk

Voor wie meer van het iets langere werk houdt, zijn er ook twee stevige reeksen op de 1500m voorzien bij de heren. Mohammed Ramzi en Mikhou Sadik mikken op een toptijd; de haas zal dan ook richting 3’33 lopen! Een andere grote naam, al is groot relatief bij deze atleet, is de 14-jarige Jakob Ingebritsen. Hij brengt zijn oudere broer Filip ook mee, helaas kon de snelste broer van de familie Henrik niet deelnemen omdat hij de laatste hand legt aan zijn voorbereiding voor het WK in Peking. Het wordt dus uitkijken of Jakob sneller kan gaan dan zijn nationaal record bij de Noorse ‘cadetten’ van 3’48”37. Om even een idee te hebben van hoe uitzonderlijk snel hij al loopt op zijn leeftijd: het befaamde Belgisch record bij de cadetten van Raf Wijns, dat ondertussen al 36 jaar oud is, staat op 3’55”70. Kan de jongste broer uit de befaamde Noorse atletiekfamilie nog een paar seconden van zijn besttijd doen? Uit Belgische hoek wordt het uitkijken naar thuisloper van DCLA Ali Hamdi en naar Stijn Baeten, die voor zijn laatste pistewedstrijd van het seizoen de 800m links laat liggen.

In het hamerslingeren mogen we ook vuurwerk verwachten. Lokale specialisten Edwin Nys en Tim De Coster zullen het vuur aan de schenen gelegd worden door enkele sterke werpers uit Canada en Duitsland! Hetzelfde geldt voor Jolien Boumkwo en Vanessa Sterckendries bij de vrouwen. Boumkwo heeft nog iets recht te zetten na haar mindere prestatie in Ninove, waar Sterckendries de overwinning mee naar huis nam. Boumkwo dubbelt ook nog in het kogelstoten, terwijl Sterckendries zich aan drie nummers op één meeting waagt met zowel hamerslingeren, discuswerpen als kogelstoten. In het discuswerpen zal Sterckendries vooral naar Annelies Peetroons moeten kijken. Peetroons liet alvast verstaan dat ze morgen wil schitteren in Kessel-Lo. In het kogelstoten mogen Sterckendries en Boumkwo het opnemen tegen Melissa Boekelman.

Douwe Amels - Foto: Ruben Van den Berghe
Douwe Amels – Foto: Ruben Van den Berghe

In het polsstokspringen wil Chloé Henry haar eigen Belgisch record van 4m41 aanscherpen. De Portugese Ribiero moet haar daarin helpen, want zij heeft een PR van 4m50 staan. Bij de mannen gaan Ben Broeders en Frederik Ausloos, beiden van DCLA, op zoek naar de overwinning voor hun thuispubliek. Voor hen wordt de Fransman Theo Chappelle een geduchte concurrent. Chappelle zijn PR bedraagt 5m25, maar dit seizoen kwam hij nog niet hoger dan 5m00. In het hoogspringen probeert de Nederlander Douwe Amels zijn niet-selectie voor het WK door te spoelen met hopelijk een hoge sprong!

Alle info over de Meeting voor Mon kan u hier terugvinden.