Over iets meer dan twee weken gaat het wereldkampioenschap atletiek in Peking van start. Maar over 365 dagen is het dan zover, het moment waar niet enkel de atletiekliefhebbers naar uitkijken maar de volledige wereldbevolking. Op dit moment mogen we al rekenen op 13 Belgische atleten en 1 ploeg op de Spelen. Hoeveel komen er dit seizoenseinde en volgend jaar nog bij? Hopelijk nog een hele hoop.

Nafi Thiam - Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

Gisteren waren we nog exact één jaar verwijderd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wij beslisten daarop om eens de balans op te maken: hoe staan we ervoor? Bijzonder goed zo blijkt. We vergelijken even met de Spelen in Londen. Daar gingen we met 5 mannen en 7 vrouwen naartoe, wat het totaal bracht op 12 atleten met daarbij nog eens één team. Tia Hellebaut (5de) en Elodie Ouedraogo (11de) hebben intussen de spikes aan de haak gehangen, voor Svetlana Bolshakova (21ste) zal de weg nog lang en bijzonder zwaar worden wil ze in Rio geraken, en Eline Berings, Sara Aerts, Hans Van Alphen en Adrien Deghelt hebben zich door uiteenlopende omstandigheden nog niet kunnen verzekeren van een olympisch ticket. Maar wat méér dan hoopgevend is, is dat we nu -zonder ongelukken- al met 13 atleten en 1 ploeg richting Brazilië trekken. Met Cynthia Bolingo (22 jaar), Pieter-Jan Hannes (22 jaar) en Axelle Dauwens (24 jaar) hebben we drie nog bijzonder beloftevolle nieuwkomers. Door het versoepelen van de marathonlimieten zijn we ook daar al met vier atleten vertegenwoordigd. Dat ons land in tegenstelling tot de vorige edities nu wel de IAAF-limieten hanteert, speelt natuurlijk ook in het voordeel. Maar net als ons weet u waarschijnlijk ook dat er nog heel wat atleten een bijzonder grote kans maken op dat felbegeerde olympisch startbewijs. Denk maar aan onze drie tienkampers die er al bijzonder dicht bij waren. Ook Eline Berings, Dylan Borlée, Sara Aerts, Arnaud Art, Jeroen D’hoedt, Almensh Belete, Louise Carton, Olivia Borlée en nog een resem andere atleten lijken zonder grote tegenslagen een flinke kans te maken op deelname aan het grootste toernooi dat je in de sport kan bereiken. Conclusie: er resten de atleten nog 365 dagen om hard te werken om volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met een bijzonder rijkgevulde selectie te schitteren. In Londen waren we overigens al heel dicht bij een medaille, krijgt/krijgen (één van)onze atleten in Rio nu wel dé ultieme bekroning van hun carrière?

TeamBelgium #RoadtoRio

Olé! Zij gaan al naar Rio 2016 (voorlopig):

 • Anne Zagré: 100m horden
 • Cynthia Bolingo: 200m
 • Jonathan Borlée: 200m
 • Kevin Borlée: 400m
 • Jonathan Borlée: 400m
 • Axelle Dauwens: 400mH
 • Michaël Bultheel: 400mH
 • Pieter-Jan Hannes: 1500m
 • Bashir Abdi: 5.000m-10.000m
 • Nafi Thiam: zevenkamp
 • 4x400m mannen
 • Hanna Vandenbussche: marathon
 • Koen Naert: marathon
 • Abdelhadi El Hachimi: marathon
 • Willem Van Schuerbeeck: marathon

Bekijk de internationale minima hier.