De Oostenrijkse polsstokspringster Kira Grünberg is gisteren met haar hoofd in de insteekbak van de polsstok gevallen toen ze een sprong uitvoerde op training. De pas 21-jarige nationale recordhoudster werd meteen naar het ziekenhuis gebracht waar ze een spoedoperatie onderging. Helaas kon de operatie niet voor een oplossing zorgen, Grünbergs halswervel leek gebroken te zijn waardoor ze verlamd is tot haar ruggengraat.

De jonge Oostenrijkse atlete was nog op zoek naar de limiet voor het wereldkampioenschap in Peking die op 4m50 ligt, slechts vijf centimeter hoger dan haar record. Of de atlete uit Innsbruck ook verlamd blijft voor de rest van haar leven is nog niet duidelijk. “Onze eerste zorg nu is dat Kira opnieuw door het leven kan gaan”, zegt haar manager. Het ongeval gebeurde overigens voor de ogen van haar moeder en vader, die tevens haar coach is.

Beloftevolle atlete

Grünsberg zat vorig jaar nog in de finale van het Europees kampioenschap indoor in Zürich en werd in 2010 nog EYOF-kampioene met een sprong van 3m80. Er staat haar nu een lange weg van revalidatie te wachten. Of de atlete ooit nog aan atletiek kan doen is op dit moment nog bijkomstig. “De weg naar volledig herstel zal al moeilijk genoeg zijn”, vertelt haar manager.