Margaux Quirin heeft gisteren bekendgemaakt dat ze stopt met atletiek. De polsstokspringster van Excelsior die meerdere Belgische records op haar naam had staan en ook aan enkele internationale kampioenschappen mocht deelnemen, zet er op 20-jarige leeftijd een punt achter.

“Het was uiteraard moeilijk om deze beslissing te nemen”, doet Margaux Quirin haar verhaal. “Nadat ik in april alweer een zware blessure had opgelopen, ben ik serieus beginnen nadenken en betrapte ik mezelf erop dat ik niet de moed noch de motivatie had om helemaal opnieuw van nul te beginnen.” Dat ze een kampioene is en de winnaarsmentaliteit maar moeilijk aan de kant kan schuiven, speelt ook een rol. “Ik ben iemand die wil winnen op alle vlakken in het leven, maar dat gaat alleen als je iets me liefde en passie doet en dat was bij mij en polsstokspringen niet langer het geval.”

Margaux Quirin - Foto: Jasper Jacobs
Margaux Quirin – Foto: Jasper Jacobs

Na zeven jaar topsport atletiek trekt Quirin er dus de stekker uit.“Het is moeilijk om in België een trainer dichtbij huis te vinden en ik stelde mij de vraag of al die inspanningen het wel waard waren. Ik heb zoveel mooie momenten mogen meemaken dat ik het moeilijk vind om er eentje uit te pikken. Zo nam ik 2011 voor het eerst deel aan een internationaal kampioenschap met het WK scholieren en het EYOF, maar ook aan het EK junioren in 2013, het WK junioren in 2014 en het EK beloften vorig jaar houd ik heel toffe herinneringen over.” Margaux Quirin mocht zich dus op vijf internationale kampioenschappen meten met de besten, maar ook in België heeft ze aardig haar stempel gedrukt. Zo verbeterde ze in verschillende leeftijdscategorieën het Belgisch record, en is ze momenteel nog steeds gedeeld recordhoudster bij de scholieren indoor. “Ook de eerste keer dat ik over de 4 meter ging, is een moment dat me nog lang zal bijblijven. Ik heb kortom zoveel mooie dingen gedaan, leuke mensen ontmoet, lessen geleerd, dat ik blij ben dat niemand mij dit nog kan afnemen. Ik wil iedereen bedanken die mij heeft gesteund om mijn minidreams waar te maken en zet nu even alles op mijn studies!”