Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de derde aflevering blikken we terug en vooruit met Ben Broeders en Eline Berings. Broeders liep vorige week op training een scheurtje aan de hamstring op, maar de blessure valt gelukkig mee. “Hopelijk ben ik over een drietal weken weer 100%”, aldus de gretige student Farmacie.

De derde aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

Ben Broeders stelde het voorbije indoorseizoen twee keer het Belgische record scherper, eindigde derde in de World Tour en voldeed ook aan de limiet voor de Olympische Spelen. Hij greep de periode zonder wedstrijden dan ook aan om te kijken waar het nog beter kan, maar de DCLA-atleet liep vorige week een blessure op. “Een echo heeft een scheur van drie centimeter aan mijn rechterhamstring aan het licht gebracht. De blessure ontstond in de aanloop van een sprong, maar ik heb de sprong volledig kunnen afwerken dus ik had niet verwacht dat het om een scheur zou gaan. Nu zal ik een drietal weken revalideren om dan nadien hopelijk opnieuw 100% te zijn.”

De 24-jarige polsstokpringer toonde zich ondanks de blessure heel tevreden over de stappen die hij de voorbije maanden heeft kunnen zetten, onder meer in samenwerking met een biomechanicus. “Ik trainde steeds alleen tijdens de coronacrisis, dus dat gaf me de kans om veel kwaliteitsvolle trainingen te draaien, mét lat om alles iets beter af te werken. Op korte aanloop zat ik 10 à 15 centimeter boven mijn recordwaardes en bovendien kon ik op training met mijn wedstrijdstokken springen, iets wat ik normaal niet doe. Alles zag er wel vrij rooskleurig uit, nu moet ik het nog een beetje verenigen met bijvoorbeeld het aanlopen aan volle snelheid en daarvoor zou een wedstrijd ideaal zijn.”

Een geplande krachtmeting op 12 juni in Düsseldorf heeft Broeders moeten schrappen, maar hij verwacht dat hij in juli weer wedstrijdfit zal zijn. “Ik probeer mij zo klaar mogelijk te krijgen voor twee wedstrijden in Zweden, op 4 en 8 juli en daarna werk ik naar augustus toe. Het valt af te wachten waar mijn manager mij binnen krijgt, met goede prestaties in Zweden zal dat allemaal wel wat vlotter verlopen.”

In een uitgebreid gesprek vroegen we Broeders ook of hij denkt dat hij de magische grens van zes meter ooit zal overschrijden? “Goeie vraag. Ik heb eens een interview gehoord van Mondo waarin Renaud hem had gezegd dat als je tien keer 5m80 kan springen in één seizoen, in de zomer of de winter, je een kans moet wagen op 6 meter omdat het dan niet onmogelijk is. Zeggen dat het onmogelijk is gaan we nooit doen.”

DERDE AFLEVERING 

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Eline Berings en Ben Broeders. Broeders heeft het onder meer ook nog over de internationale concurrentie, de hulp van een sportpsycholoog en het EK en WK indoor in 2021. Veel kijk- en luisterplezier!De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.