Rani Nagels heeft zich zondag getoond op de Brussels Grand Prix. In goede zin dan, want de RESC-atlete liep in helemaal niet zo ideale omstandigheden een nieuw record (53″51) op de 400m, en dat na een turbulente periode. Hieronder doet ze haar verhaal.

“Ik heb lange tijd hinder ondervonden van klierkoorts”, steekt Rani van wal. “Daardoor liep mijn zomer vorig jaar helemaal niet zoals gewenst, en ook in de trainingen afgelopen winter heb ik flink moeten snoeien.” Maar ondanks een minder aantal trainingen, kon ze zich toch optrekken aan aardige chrono’s op de verschillende indoorwedstrijden die ze aandeed. Ze kwam in de buurt van haar persoonlijke records, maar dat is natuurlijk niet waarvoor ze dag in en dag uit haar loopschoenen aantrekt. Zoals elke atleet wil ook zij progressie zien, en dan bij voorkeur in de wedstrijdchrono’s. En ook deze zomer heeft ze daar een tijdje op moeten wachten. “Aangezien we merkten dat het met de snelheid vrij goed zat in het indoorseizoen, hebben we wat meer aandacht besteed aan de uithouding in aanloop naar de zomer. Dat bleek verkeerd uit te pakken. Mijn tijden waren met 54″ half en 54″ laag zeker niet slecht, maar mijn PR van 53″91 wou maar niet van de tabellen verdwijnen. Dat dit nu uiteindelijk wel lukt, is een grote opluchting. We hebben de laatste weken wat meer op snelheid getraind, en dat heeft duidelijk gerendeerd. De trainingen verliepen beter en beter, het is mooi dat ik dat nu ook kan tonen op wedstrijden.”

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

EK beloften en overstap LBFA 

Rani Nagels werd met 53″51 knap derde in een race die gewonnen werd door Laetitia Libert in een heel puike 52″88, opnieuw een persoonlijk beste en bijgevolg ook een Belgisch record bij de masters. Met 53″51 duikt Nagels ook onder de limiet voor het EK beloften van 53″55, maar helaas is de selectieperiode daarvoor vorig weekend reeds afgesloten. “Vorig weekend was onze laatste kans op die limiet, en die is er toen jammer genoeg niet uitgekomen. Dat dit vandaag wél lukt, vind ik alleen maar mooi. Ik stond niet zoveel stil bij die EK-limiet, ook al omdat mijn voorbereiding heel moeizaam verliep.”

Wat er nu nog volgt? Nagels zou graag ook haar records op de 100m, 200m en 800m aanscherpen. Maar ook op haar nieuw besttijd op de 400m lijkt nog marge te zitten, zeker als je weet dat de koude en regenachtige omstandigheden gisteren in Brussel verre van ideaal waren. Volgend weekend loopt ze alvast opnieuw een enkele baanronde, dat doet ze voor haar Franse club AVEC op het Franse elitekampioenschappen. Nadien loopt ze in Luik, maar welke afstand het daar wordt ligt nog niet vast. In het weekend van 25 en 26 juli wordt er dan gestreden om de Belgische titels, opnieuw in het Koning Boudewijnstadion. Sinds enkele maanden overigens haar thuispiste, aangezien Nagels in het tussenseizoen samen met trainer Yves De Rop en atlete Yasmine Gharafi LAT heeft omgewisseld voor RESC. Ook zij maakte dus de overstap naar de LBFA, een keuze waar ze tot dusver nog helemaal geen spijt van heeft. “Ik voelde mij niet meer zo thuis bij de VAL”, licht Rani toe. “Door enkele conflicten binnen LAT hebben mijn trainer, Yasmine en ik beslist om naar Excelsior over te stappen. Ik voelde meteen dat ik door de LBFA gesteund werd. Het contact was persoonlijker en ik voelde dat de LBFA als één blok achter mij stond, iets wat ik wel nodig heb.”

Hieronder vindt u de racevideo van de 400m met o.a. Rani Nagels gisteren op de Brussels Grand Prix.